SV-topp mener Sp driver svertekampanje med løgn

Kristin Halvorsens statssekretær Roger Sandum (SV) hevder at regjeringspartner Senterpartiet driver svertekampanje basert på løgner mot SV.

 

Den knallharde og høyst uvanlig kritikken fremsettes i VG etter et intervju i samme avis med Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen fredag.
Lundteigen skal ha fått det allerede fulle begeret til å flyte over med uttalelsen om at Sp i budsjettprosessen arbeidet for større omfordeling i skattesystemet, men fikk nei.
- Sp driver en svertekampanje basert på løgn mot SV, og det synes jeg er veldig uredelig. Jeg sier dette rett fra påsan nå, fordi jeg er fly forbanna, sier Roger Sandum til VG.

Viser til rederne
Kristin Halvorsens nærmeste politiske medarbeider sender en hilsen til Lundteigen gjennom landets største avis:

- Du kan hilse Lundteigen fra meg og si at han kan slutte med den buskagitasjonen sin, og slutte å skylde på oss for hvordan ting er blitt, sier Sandum.
Han hevder at Sp kjempet for en rederiskattemodell som ville gitt 1,4 milliarder kroner mindre å rutte med på statsbudsjettet.

- Så nå synes jeg at de kan holde fred. Sp kjempet med nebb og klør for at rederne skulle slippe å betale skatten sin, sier Sandum.

Grenseløst irritert
Statssekretæren har også irritert seg kraftig over at en anonym Sp-kilde i regjeringssystemet har fortalt VG at det ikke er mulig å gjennomføre endringer i skattesystemet nå, på grunn av skattereformen.

- Jeg må minne om at SV er imot skattereformen. Men nå er det altså vi som blir sittende igjen og forsvare den, fordi Sp og Ap vant fram med det på Soria Moria. De anonyme kildene irriterer meg grenseløst, sier Sandum.

Han legger til at det ikke er vanlig å kommentere interne budsjettprosesser.
- Men nå velger jeg å gjøre det åpent, sier Sandum.

- Direkte løgn
Et tredje oppslag som har irritert SV-toppene er torsdagens utspill som handlet om at Sp-leder Åslaug Haga ville bruke en halv milliard kroner på de aller fattigste i bostøtteordninger. VGs kilder opplyste at Kristin Halvorsen fikk kjempet ned denne bevilgningen, og heller bruke pengene på barnehager.

- Direkte løgn, sier Sandum.
SVs finanspolitiske talsmann Heikki Holmås sier at Haga «gir blaffen i de fattige» og at «hun får til det hun vil, men hun har ikke villet ta tak i boligsatsingen som de tre partiene ble enige om på Soria Moria».

Finansminister Kristin Halvorsen vil ifølge Sandum ikke kommentere saken.
Statssekretær Guri Størvold (Sp) i olje- og energidepartementet sier at ledelsen i Sp ikke ønsker å kommentere påstandene fra Sandum.