To millioner i bot etter dødsulykke på Ormen Lange

Skanska Norge har fått en bot på to millioner kroner etter en ulykke under byggingen av gassanlegget Ormen Lange der en arbeider mistet livet 28. juni 2005.

Skanska Norge har fått boten av Nordmøre og Romsdal politidistrikt for å ha slurvet med sikkerheten i forkant av ulykken, melder TV 2.

Skanska Norge bekrefter å ha fått forelegget og har det til vurdering.

- Vi har ikke tatt stilling til om vi skal vedta forelegget, sier kommunikasjonsdirektør Pål Syse.

Det var den 39 år gamle Ånund T. Haugen fra Edland i Vinje i Telemark som mistet livet. Ulykken skjedde i forbindelse med sikringsarbeid i en fjellhall. Haugen var ansatt i Skanska.

Petroleumstilsynet ble varslet om ulykken, og Nordmøre og Romsdal politidistrikt fulgte opp saken. Hydro satte i gang en egen gransking av ulykken.

Lørdag skal kong Harald foreta den offisielle åpningen av gassanlegget Ormen Lange, etter tre og et halvt års arbeid.

- Det er helt uforståelig at han ikke er blant oss lenger. Han må ha hatt maksimal uflaks, sier foreldrene Oddny og Tjøstolv Haugen til TV 2 Nyhetene.

- Det er så mange tanker som kommer. Det er så bittert at Ånund ikke er her lenger, forteller Oddny og Tjøstolv Haugen.

 - Noen som handlet på vegne av Skanska Norge unnlot også å rapportere internt etter to hendelser våren 2005. Manglende rapportering førte til at risikoforholdene og sikkerhetstiltakene ved arbeidet ikke ble gjennomgått på nytt, heter det i forelegget.

- Det spiller ingen rolle om de fikk fem eller ti millioner kroner i bot. Vi får ikke tilbake sønnen vår, sier foreldrene.

Foreldrene har mistet to barn i løpet av et drøyt år. Ved Grungedal kirke i Telemark hviler Ånund sammen med søsteren som døde av hjerneblødning i mai 2004.

- Da han reiste fra oss to dager før ulykka sto han i døra og sa «Nå må dere ha det godt i livet da mamma og pappa. Jeg kommer snart tilbake». Tilbake kom han, men ikke slik som vi ville ha ham, sier mamma Oddny.

Det varmet at kollegene i Skanska samlet inn penger til Ånunds to barn. 172 000 kroner kom inn i innsamlingsaksjonen. I tillegg bidro entreprenøren med 200 000 kroner.

- Vi satte veldig stor pris på at barnebarna fikk de pengene, sier Oddny og Tjøstolv Haugen til TV2.

.