Partene godkjenner statsbudsjettet

LO synes statsbudsjettet viser «fast styring», mens NHO mener det flyter over av oljepenger. Ellers var det ingen dramatikk å spore hos partene i arbeidslivet.

 

- Stemningen var god, fastslo statsminister Jens Stoltenberg, etter å ha gått gjennom statsbudsjettet med partene i arbeidslivet fredag ettermiddag.

Bruken av oljepengene var hovedtema under møtet. Regjeringen foreslår å bruke 7 milliarder mindre av avkastningen enn den faktisk kan. NHO og LO tolker nyheten ulikt:

- Dette viser et budsjett som holder styring på økonomien, uttalte LO-leder Roar Flåthen etter møtet.
- Det brukes fremdeles for mye oljepenger. De skulle ha kuttet 4-5 milliarder til. Dette vil få effekt på høyere rente og sterkere krone, noe som vil svekke konkurranseevnen, og på sikt svekke arbeidsplassene, var beskjeden fra NHO-direktør Finn Bergesen. jr.

Forsknings-ris
LO roste regjeringen for å ha satset på kommuneøkonomi, velferd og arbeidsmarkedet, og takket for at regjeringen fjernet ventedagen Bondevik-regjeringen innførte for de arbeidsløse.
NHO var skuffet over at den manglende satsingen på forskning og innovasjon, og fikk støtte av LO på dette.

- Næringsrettet forskning er viktig for oss for å komme videre, særlig på miljøsiden. Budsjettet legger opp til for lite utvikling av realfag, også på universitetsnivå. Her har man tatt et hvileskjær i fjor, et halvt viljeskjær i år og det kan ende med et feilskjær neste år, sier Bergesen jr.

Ellers alt vel
Partene var for øvrig enige i det hadde vært et harmonisk møte.
- Norge er et land som har det bra, og næringslivet går godt, så vi er ikke en konfliktorientert organisasjon for tiden, fastslo Bergesen jr.
- Alle er fornøyde med at norsk økonomi går godt, avrundet Jens Stoltenberg, og Roar Flåthen nikket samtykkende.