Fra hvileskjær til feilskjær

- Det er beklagelig at Regjeringen ikke retter opp svært uheldige kutt i forskningsinnsatsen. Fjorårets hvileskjær er blitt et feilskjær i årets budsjett, sier adm.direktør i NHO Finn Bergesen jr.

- Innstrammingen i SkatteFUNN motarbeider myndighetenes mål om å øke den private FoU-innsatsen. Det er også meget uheldig at regjeringen foreslår et kutt i brukerstyrte prosjekter helt i forskningsfronten.

- Regjeringen bruker over fem milliarder kroner for mye oljepenger i statsbudsjettet for 2008. Det vil gi en unødvendig høy rente i Norge og dermed en skadelig høy kronekurs som allerede i dag er for sterk. Dette er tredje ekspansive statsbudsjettet på rad i en periode der det nærmest koker over i norsk økonomi, sier NHOs adm.direktør Finn Bergesen jr. - En fortsatt ekspansiv finanspolitikk innebærer at det blir Norges Bank som fortsatt får hovedansvaret for å kjøle ned norsk økonomi. Det vil bli særlig krevende i en periode der andre land fryser fast renten eller setter den ned, sier han.

Den stadig større milliardoverføringen til kommunene er hovedgrunnen til at statsbudsjettet er blitt så ekspansivt. Her har veksten vært på hele 20 milliarder kroner de siste tre årene. Kommunenes inntektsvekst øker langt mer i år enn planlagt. Det justeres det ikke for i statsbudsjettet for 2008. Det store spørsmål blir da om det er arbeidskraft nok til en slik kommunal satsing. Resultatet kan fort bli kostnadssmitte og dyrere arbeidskraft på alle områder. For kommuene kan resultatet bli dyrere tjenester og ikke flere tjenester. Den ekstraordinære satsingen på kommunene gir statsbudsjettet for 2008 en feil profil med for lite ressurser til avgjørende satsingsområder som forskning og landets viktigste stamveier.

Ingen nye brukerstyrte forskningsprosjekter i 2008
SkatteFUNN har vært en suksess siden ordningn ble innført i 2003. Årsaken er at den er rettighetsbasert, relativt ubyråkratisk og tar bedriftenes egne FoU-prioriteringer på alvor. I perioden 2002 til 2005 ble det godkjent 11 178 prosjekter fra 6 103 foretak. Det var veldig beklagelig at Regjeringen kuttet i SkatteFUNN-ordningen med virkning fra 1. januar i år. - NHO hadde forventet at dette ble rettet opp i 2008-budsjettet. Å kutte i en slik ordning går dessuten i motsatt retning av EU, hvor skatteincentiver i stadig større grad benyttes til å øke satsningen på FoU, sier NHOs adm.dir. Finn Bergesen jr.

Det er meget uheldig at regjeringen foreslår et kutt i brukerstyrt innovasjonsarena. Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) finansierer brukerstyrte prosjekter helt i forskningsfronten, der bedrifter, institutter, universiteter og høyskoler samarbeider. BIA har lenge lidd under knapphet på midler, og mange lovende prosjekter får ikke støtte. Forslaget til statsbudsjett betyr at ingen nye prosjekter vil bli startet i 2008. Da BIA ble satt i gang, var det et klart mål at BIAs ramme skulle økes til 500 mill.kr i 2009. Kuttforslaget betyr at man nærmer seg en ramme som er det halve av dette.

Forslaget til statsbudsjett bidrar i liten grad til å løfte næringslivets FoU-innsats. Det er positivt at det satses på 350 rekrutteringsstillinger og at det er en viss vekst på forskningen ved universiteter og høyskoler.

- Vi må bygge ut de viktigste stamveiene raskere. I neste års statsbudsjett er det i stedet de øvrige riksveier det satses på. Det er positivt at bevilgningene til samferdsel har økt også i 2008-budsjettet og at rammen i Nasjonal Transportplan innfris. Økningen til jernbane ønskes også velkommen. Regjeringen ønsker å satse mer offensivt på det sekundære riksveinettet. Det er bra. Men det må ikke gå på bekostning av stamveiene, sier Bergesen jr.

Øker skattene for småbedrifter
NHO er kritisk til at regjeringen øker skattene for små, mellomstore og familieeide bedrifter. Det gjør de ved å fjerne hele aksjerabatten på formueskatten. Dette er et forslag i gal retning, som vil gjøre det dyrere å eie aksjer. NHO går inn for at formuesskatten nedbygges og fjernes i alle fall for arbeidende kapital, dvs kapital som er knyttet til næringsvirksomhet og arbeidsplasser. Dette vil stimulere til økte investeringer i arbeidsplasser rundt omkring i landet og gjøre arbeidsplassene tryggere. Norge er snart det eneste landet som fortsatt har formuesskatt som skatteform.

Mangler strategi for arbeidskraft
I budsjettet foreslår Regjeringen at dagens begrensninger fortsatt skal gjelde for 68- og 69-åringers muligheter til å kombinere pensjon og jobb. - Det er halvhjertet, sier Bergesen som savner strategi for økt tilgang på arbeidskraft. Det er bare 67-åringene som skal få kombinere pensjon og jobb, dagens begrensninger skal fortsatt gjelde 68- og 69-åringer.

Lurer seg unna NOx-løsning
- Regjeringen lurer seg unna en NOx-løsning til beste for miljøet og arbeidsplassene. Miljø er bare påskudd for å sikre inntektene til staten fra NOx-avgiften. En miljøavtale vil redusere utslippene inntil syv ganger mer. Bare en avtale om innbetaling til et fond som igjen skal finansiere konkrete tiltak kan oppfylle våre internasjonale miljøforpliktelser. Det ikke er miljøhensyn, men inntektene fra avgiften som er viktigst for Finansdepartementet. Det hjelper ikke at man påstår det motsatte, avslutter NHO-sjefen.