- Gi pengene til næringsrettet forskning

I stedet for å sette av milliarder til statlig investeringsfond for å kjøpe aksjer i norske bedrifter burde

Regjeringen investere disse midlene i næringsrettet, brukerstyrt forskning. NHO oppfordrerer til heller å overføre pengene til Andersen og Djupedals forskningsbudsjetter.

Regjeringen har i årets statsbudsjett bevilget 2,2 milliarder til et nytt statlig investeringsfond. NHO mener dette er en feilprioritering av midler hvis målet er å sikre økt verdiskaping i norsk næringsliv. NHO er enig med Regjeringen når den konstaterer markedssvikt for såkalt tidligfase "såkornkapital". Imidlertid ser det ikke ut til at fondet skal rettes inn mot denne aller første fasen, men snarere ta opp konkurransen med de mange bedrifter og investorer som i dag har velfylte kasser til investering i nettopp de mer modne "globalt orienterte prosjekter" som det heter i Nærings- og handelsdepartementets presentasjon av statsbudsjettet.

- NHO mener man i stedet bør fokusere på ordninger for økt risikoavlastning for de mange eksisterende såkorninvestorene gjennom forbedringer av dagens landsdekkende ordning. Ut over dette bør de store investeringene gå til næringsrettet forskning. Norsk næringsliv trenger mer humankapital, ikke statlig finanskapital, sier administrerende direktør Finn Bergesen jr.