Byggmakker hjelper håndverkere

Byggmakker starter i Kirkenes den 4. oktober en landsomfattende miljøturne rettet mot landets lokale håndverkere. Hensikten med kampanjeturneen er å gi konkrete råd og tips til hvordan håndverkere kan ta miljøansvar.

 

Den 1. februar 2007 kom de nye byggeforskriftene og med krav til nye energiløsninger. Forskriftene krever mindre varmetap, bedre ventilasjonsanlegg, økt bruk av alternative energikilder til oppvarming som peis, varmepumper, vannbåren varme og pelletsovner. Det stilles nå strengere krav til isolasjon av vegger, gulv og tak, og bedre vinduer.

- Det er grunn til å tro at det er mye miljøgevinst å hente i bolig- og byggsektoren, som i dag står for hele 40% av energibruken og 60% av elektrisitetsforbruker i Norge. Hvert år brukes det ca 130 milliarder kroner på nye bygg og rehabilitering av fremtidens byggmasse. Hver fjerde husstand bruker årlig i gjennomsnitt nærmere 100 000 kroner til oppussing. Dette er investeringer som direkte påvirker hvordan fremtidens energiløsninger utformes, sier Morten Skinnarmo, markedssjef i Byggmakker Proff.

Tunge aktører innen byggenæringen har i samarbeid med norske myndigheter satt som mål at Norge i løpet av 10 år skal bli best i Europa når det gjelder å bygge energieffektive- og miljøvennlige bygg. Myndighetene håper de nye byggeforskriftene kan redusere energibruken i nye boliger med 25%.

Spørsmålet nå blir hvordan byggenæringen skal klare å håndtere dette i praksis. - Her ønsker Byggmakker proff å ta en aktiv rolle ved at vi nå på to måneder skal besøke Kirkenes i nord til Arendal i sør. Vi skal, i samarbeid med våre 18 leverandører og samarbeidspartnere, bruke vår kompetanse og våre erfaringer, til å gi konkrete råd til hvordan landets håndverkere kan bli mer miljøvennlig. På to måneder skal vi besøke Kirkenes i nord til Arendal i sør. Målsetningen er å nå ut til mer enn 2000 lokale håndverkere, sier Morten Skinnarmo.