Øker Forskningsfondet til 66 milliarder

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2008 å øke kapitalen i Fondet for forskning og nyskaping med 6 milliarder kroner. Samlet blir fondet dermed på 66 milliarder kroner.

Den rødgrønne regjeringen har med dette økt kapitalen i fondet med til sammen 30 milliarder kroner.

Bevilgningene til forskning og utvikling i statsbudsjettet 2008 øker med om lag 1,2 milliard kroner i forhold til 2007. Det er en realvekst på 3 prosent.

- Dette viser at den rødgrønne regjeringen har tydelig vilje til å satse på forskning, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

De samlede bevilgningene til forskning og utvikling i statsbudsjettet er anslått til om lag 17,8 milliarder kroner. Viktige prioriteringer i 2008 er rekruttering og internasjonalisering. I forslag til statsbudsjett 2008, foreslår regjeringen å opprette til sammen 350 nye stipendiatstillinger i universitets- og høyskolesektoren. For å bedre kvaliteten på og gjennomføringen av forskerutdanningen, blir det i tillegg foreslått å opprette en ordning med nasjonale forskerskoler gjennom Norges forskningsråd. Ordningen vil få et samlet budsjett på 10 millioner kroner i 2008.

- For å følge opp regjeringens forskningsmål er det helt avgjørende at vi har tilstrekkelig med gode forskere, sier Djupedal.

Regjeringen foreslår at alle forskningsstiftelser som mottar statlig basisbevilgning skal få fritak for formuesskatt. Dette gjelder mer enn 30 institutter. Dette vil gi disse instituttene XX (til Språkverkstaden: summen sjekkes og vi setter selv inn) millioner kroner i redusert skatt i 2008.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2008 å bruke 1 milliard kroner i kontingent til EUs rammeprogram for forskning. Rammeprogrammet har et totalbudsjett på 50,5 milliarder euro, og er det mest omfattende internasjonale samarbeidet norske forskere, forskingsmiljø og næringsliv deltar i.

- I skarp internasjonal konkurranse henter norske forskere hjem store midler gjennom EUs rammeprogram. Norsk deltakelse i programmene er viktig for å heve kvaliteten på norsk forskning, og for å bidra til den globale kunnskapsutviklingen, sier Djupedal.

Regjeringen ønsker videre å styrke bevilgningen til ulike prioriterte områder i forskningspolitikken: Om lag 13 millioner kroner til forskning og utvikling i nordområdene gjennom satsingen Barents 2020, 9 millioner kroner til kartlegging av havbunnen gjennom MAREANO-programmet (program for å styrke kunnskapen om havbunnen og dens fysisk, biologiske og kjemiske miljø) og 5 millioner kroner til prosjektering av et isgående forskningsfartøy.

Regjeringen vil videreføre den store satsingen på Det internasjonale polaråret (IPY) med 80 millioner kroner i 2008. Til sammen vil regjeringen bruke 320 millioner kroner på polaråret.

Regjeringen foreslår videre å styrke medisinsk og helse- og sosialfaglig forskning med om lag 34 millioner kroner, og å bevilge 20 millioner kroner til Forskningsrådets program om årsaker til sykefravær og utstøting. De regionale komiteene for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk foreslås styrket med 5 millioner kroner i 2008.

Regjeringen ønsker å satse mer på maritim forskning og innovasjon, og foreslår derfor å øke bevilgningene til MAROFF-programmet (maritim virksomhet og offshore-operasjoner) i Norges forskningsråd med 35 millioner kroner. I tillegg skal det settes av 25 mill. kroner over Innovasjon Norges budsjett til bl.a. ulike miljøprosjekter i de maritime næringene. Regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner kroner til marin bioprospektering og 3 mill. til overvåkning og analyse av fremmedstoffer i fisk.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til Gassmaks-programmet for forskning på industriell bruk av naturgass med 14 millioner kroner, og bevilgningen til programmet Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) med 10 millioner kroner.