Strammer inn på bruken av oljepenger

Regjeringen vil bruke 76,8 milliarder oljekroner i 2008. Det er 7 milliarder mindre enn det handlingsregelen tillater.

Som ventet strammer finansminister Kristin Halvorsen (SV) inn på bruken av oljepenger og bruker kun 3,7 prosent av oljefondets avkastning, mens handlingsregelen tillater 4 prosent.

Ifølge finansministeren legger regjeringen opp til et uendret skatte- og avgiftsnivå.

- Regjeringen styrker fordelingsprofilen i skattesystemet ytterligere i 2008. Vi fjerner aksjerabatten i formuesskatten og skjerper formuesskatten for dem med høy skattepliktig formue og lav alminnelig inntekt, sier hun.

Bilavgifter
Regjeringen foreslår 5,8 milliarder kroner på investeringer, vedlikehold og drift av jernbanenettet. For å dempe veksten i utslippene fra innenlands luftfart foreslår regjeringen å øke CO2-avgiften på jetparafin med 10 øre literen. Dieselavgiften øker med 20 øre per liter, og regjeringen foreslår en miljødifferensiert årsavgift der dieselbiler uten partikkelfilter får en økning i årsavgiften på 100 kroner, mens øvrige kjøretøy får en reduksjon på 330 kroner.

- Omleggingen av bilavgiftene gir en god miljøeffekt med en vridning fra avgift på å eie til avgift på å bruke bil, sier Halvorsen.

Sykehus og barnehage
Sykehusene får knapt 3,9 milliarder kroner til økt pasientbehandling og styrket sykehusøkonomi. Bevilgning til forskning og utvikling økes med 1,2 milliarder kroner, regjeringen har beregnet denne økningen til en realvekst i FoU-bevilgningen på om lag 3 prosent. I tillegg foreslår regjeringen å øke kapitalen i fondet for forskning og nyskapning med 6 milliarder kroner.

Regjeringen foreslår å øremerke 2,7 milliarder kroner til barnehager, slik at full dekning kan nås i løpet av 2008. Foreldrebetalingen fryses på 2007-nivå.