Stabile konkurstall

212 bedrifter gikk konkurs i september. Det er 22 færre enn i september i fjor.

Konkurstallene fra CreditInform viser en nedgang innen bransjer som industri, transport og hotell- og restaurant, sammenlignet med september i fjor. Blant fylkene er det Rogaland og Hordaland som har den beste utviklingen.

Men året sett under ett er bildet mer sammensatt.

- Buskerud, Sogn og Fjordane, Akershus og Oslo har så langt i år størst økning i antall konkurser i forhold til samme periode i fjor, sier direktør Gabor Molnar i CreditInform.

For Buskerud er økningen på hele 40 prosent, Sogn og Fjordane har en økning på 33 prosent, mens den i Akershus er 25 prosent og i Oslo 21 prosent.

Bergen bedre enn Oslo

Det er en nedgang i konkurstallene for aksjeselskaper og ansvarlige selskaper på landsbasis hittil i år. Økningen totalt sett skyldes langt flere konkurser for enkeltpersonforetak og utenlandske foretak med avdeling i Norge (NUF).

De geografiske variasjonene er store. Mens Oslo har 21 prosent flere konkurser hittil i år, kan Bergen vise til en nedgang på 29 prosent. Trondheim har for samme periode en økning på ni prosent.

Blant 50 av landets større kommuner er det Lier som har dårligst utvikling, fulgt av Fredrikstad og Ringerike. Alle disse tre kommunene har mer enn en fordobling av antall konkurser sammenlignet med samme periode i fjor.

- For det meste av landet er ikke tallene dramatiske. Vi ser en nedgang i bransjer som har stor spredning over hele landet og som sysselsetter mange, som industri og varehandel, sier Molnar.

Lyse utsikter

Til tross for en fortsatt renteøkning som kan redusere forbruk og låneopptak, er utsiktene lyse både for arbeidsmarkedet og lønnsutviklingen, mener Molnar. Det kan se ut som om veksten i norsk økonomi fortsetter.

- Til tross for en internasjonal uro innen finansmarkedene den siste tiden, ser det ut til å være få mørke skyer på vei inn over norsk økonomi.

Kredittveksten øker, og både bedrifter og enkeltpersoner låner mer penger enn før.

- Dette kan øke sårbarheten ved fortsatt stigende renter. Resultatet kan bli en økning i konkurser på noe lengre sikt, sier Gabor Molnar i CreditInform.