Advarer mot lyntog

I en kronikk i Bergens Tidende retter tidligere NSB-sjef Osmund Ueland knallhard kritikk mot det han mener er regjeringens tafatte jernbanesatsing.

Den tidligere konsernsjefen i NSB advarer mot å bygge det han kaller luftslott som høyhastighetsbaner vil være. Dette er første gang etter at han gikk av som toppsjef i NSB i 2000 at Ueland står offentlig frem med synspunkter på jernbanepolitikken.

- Jeg møter stadig folk på min vei som er frustrert og oppgitt over at det er skjedd så lite i jernbanesatsingen. I forhold til våre naboland er det ytterst lite vi bruker på denne delen av infrastrukturen. Det er altfor lite handling og tilsvarende mye snakk, sier han.

Ueland mener at når det gjelder å bygge dobbeltspor, som han brenner for, henviser man til utredninger og atter utredninger.

- I tyve år er det stort sett blitt med snakket. Jeg trodde at vi skulle få oppleve mer handlekraft og effektive grep da vi fikk en flertallsregjering enn tilfellet er.

Tanken om høyhastighetsbane i Norge kan ikke bli noe annet enn et luftslott, mener Ueland. - I min tid som konsernsjef i NSB forbød jeg også mine folk å delta på seminarer som handlet om dette.

- Det er mye mer realistisk og forsvarlig å bygge dobbeltspor fra Oslo til Halden, Lillehammer og Skien, og så satse på doble spor over lengre strekninger ellers, som for eksempel på Bergensbanen. Jeg holder også fast på at det må la seg gjøre innen rimelig tid å redusere kjøretiden mellom Bergen og Oslo til fire timer, sier Osmund Ueland.