En månelanding for Reiten

Om det ikke ramler noen flere skjeletter ut av skapet, blir åpningen av Ormen Lange-anlegget kommende lørdag Eivind Reitens store dag.

Fakta om Ormen Lange

* Ormen Lange er Norges nest største gassfelt etter Troll.
* Feltet ligger i Norskehavet 120 kilometer nordvest for Kristiansund. Det ble første gang påvist av Hydro i 1996.
* Rettighetshavere i Ormen Lange-lisensen er Norsk Hydro 17,956 prosent, Norske Shell 17,200, BP 10,888, Statoil 10,774, Esso Norge 7,182 og Petoro 36 prosent.
* Operatører for Ormen Lange er Norsk Hydro i utbyggingsfasen og Norske Shell i driftsfasen.
* Utvinnbare reserver er beregnet til 385 milliarder Sm3 tørrgass og 28,5 millioner kubikkmeter kondensat. Beregnet produksjon er 20 milliarder kubikkmeter tørrgass i året, og 6.000 til 8.500 kubikkmeter kondensat i døgnet.
* Langeled er transportrørledningen fra Ormen Lange landanlegg på Nyhamna i Aukra ved Molde til Easington i England. Gass fra Ormen Lange skal dekke 25 prosent av britenes behov for gass.

Det kan Hydro-konsernsjefen trenge etter noen ubehagelige uker med beskyldninger om grådighet i opsjonssaken og manglende informasjon om korrupsjonsanklagene mot Hydro i Libya for sju år siden.

Teknologisk blir Ormen Lange-prosjektet sammenlignet med den første bemannede månelandingen.

Ormen Lange med gassrørledningen Langeled fremstår så langt som en suksesshistorie både teknologisk og økonomisk. Anlegget er ferdig levert til riktig tid og til budsjett, 50 milliarder kroner. Men en sprekk kan det bli. Det gjenstår nemlig en god del arbeider på havbunnen som trolig vil medføre at den totale regningen blir høyere enn 66 milliarder, som Ormen Lange var beregnet å koste. Årsaken er kostnadsutviklingen i petroleumsbransjen de siste årene.

Kongelig åpning
Lørdag er Reiten vertskap for en åpning av dette gigantanlegget, der det ikke er spart på noe. 23 millioner kroner skal brukes bare på åpningsarrangementet på Nyhamna i Aukra og den folkelige delen av åpningen på Aker stadion i Molde.

Her kan Reiten ønske kong Harald og dronning Sonja velkommen, sammen med olje- og energiminister Åslaug Haga og hennes britiske statsrådskollega, Stephen Timms, og Shell-sjefen Jeroen Van der Veer. Shell skal ha ansvaret for driftingen av Ormen Lange.

På Aker stadion var riggingen av åpningsarrangementet i gang tirsdag. Allerede torsdag skal Røyksopp ha prøver. Fredag er det generalprøve med Ane Brun og alle de andre i det som skal bli et heftig multimedieshow.

- Dette er en stor rigging for oss, men det helt spesielle er den audiovisuelle delen av arrangementet. Det er aldri gjort på samme måte tidligere, sier prosjektleder i Gyro Event, Håvard Johnset, til NTB.

420 løpemeter hvitt lerret i 13 meters høyde (5.200 kvadratmeter) skal spennes opp rundt hele stadion. Publikum får plass inne på gressmatta.

- En månelanding
Tirsdag kom også boken om Ormen Lange. Ifølge forlagssjef Svein Gran i Kom forlag har Hydro verken bidratt med penger eller på andre måter hatt direkte innflytelse på innholdet i boken.

Forfatteren, Thor A. Nagell, har gravd i Ormen Lange-stoff noen måneder, men har ikke funnet noe som fratar Eivind Reiten og hans folk i tidligere Hydro suksesstempelet.

- De fleste skjønner ikke hvor stort dette er. Teknologisk kan utfordringene knyttet til Ormen Lange best sammenlignes med å sende den første mannen til månen, sier Nagell til NTB.

Ormen Lange ble plassert i Aukra kommune, som ligger mellom daværende statsminister Kjell Magne Bondeviks hjemkommune Molde og Eivind Reitens hjemkommune Midsund. Nagell har ikke noen tro på at dette har noe med plasseringen å gjøre.
- Hydro valgte Aukra fordi det var den beste lokaliseringen, sier han.

Fornøyd ordfører
Ordfører Aud Mork (KrF) i Aukra ble kommunens ordfører i 1999. Året etter ble det klart at Aukra skulle bli ilandføringssted for gassen fra Ormen Lange-feltet, som skulle forsyne britene med 25 prosent av deres gassbehov. Deretter har mye gått på skinner for øykommunen, som vil få nesten 90 millioner kroner årlig i eiendomsskatt fra Ormen Lange landanlegg.

I tillegg vanker det eiendomsskatt fra Statnett som er i ferd med å bygge et mobilt gasskraftverk på øya. Kommunen får også et forskningssenter for undervannskompresjon som kan gi et stort antall arbeidsplasser.

- Vi ser for oss store muligheter med gassen lokalt, sier Mork til NTB. Hun rekker akkurat å få være med på åpningen lørdag før Bernhard Riksfjord (Ap) overtar som ordfører.

Mork mener at anleggsperioden, med opptil 3.000 anleggsfolk på øya samtidig, har gått over all forventning. Årsaken mener hun er god kommunikasjon og jevnlige møter mellom Hydro, kommunen og publikum.

- Den innsatsen vi gjorde for å få Ormen Lange til Aukra viser seg nå å være gull verdt, sier Aud Mork.