Mistanke om korrupsjon for flere titall millioner

Hydro kan ha betalt flere titall millioner i bestikkelser knyttet til engasjementet i Libya. Konsernet har selv informert Økokrim.

Mistanke om snusk og uregelmessigheter knyttet til konsulentavtaler førte til at Hydro stanset arbeidet med å få tilgang på et leteområde i Libya etter oppkjøpet av Saga Petroleum i 1999. Likevel ble det i løpet av de to neste årene betalt 6,85 millioner dollar - over 37 millioner kroner etter dagens kurs - i konsulenthonorarer.

Det er nå mistanke om at utbetalingene har skjedd «utenfor de etiske rammene» som Norsk Hydro har.

- Vi kan ikke i dag si om dette var bestikkelser eller ikke. Det skal gjennomføres en uavhengig gransking, slik at vi kan komme helt til bunns i dette, sa konsernsjef i Hydro, Eivind Reiten, på en pressekonferanse i Oslo mandag morgen.

Flere millioner
I tillegg betalte Hydro i 2000 en faktura på 300.000 dollar - over 1,6 millioner kroner - til operatøren på Murzuq-feltet i Libya. Betalingen kan også ha vært et brudd på de etiske reglene. Et tilsvarende krav på 900.000 dollar - nesten fem millioner kroner - halvannet år senere ble avvist nettopp fordi «Hydro ikke kunne forsikre seg om at betaling ville være i samsvar med Hydros etiske regelverk», slik konsernet formulerer seg i en redegjørelse mandag.

- Det var en Hydro-ansatt som kom til Statoils konsernrevisjon med opplysninger om at dette var noe som burde undersøkes nærmere, sier informasjonsdirektør i StatoilHydro, Ola Morten Aanestad, til NTB.

- Nå får vi bringe klarhet i om det har skjedd noe lovstridig eller ikke, sier han.
Eivind Reiten kunne ikke svare klart på spørsmål fra NTB om hva Hydro egentlig betalte for da det gikk flere titall millioner fra konsernet til konsulentselskapet.

- Det er når vi ikke vet sikkert hva pengene vi betaler skal brukes til at vi mistenker brudd på det etiske regelverket, sa Reiten.

Økokrim informert
Reiten bekrefter at varselklokkene ringte allerede da Hydro tok over Sagas virksomhet i Libya. Konsulentavtalene ble vurdert som så problematiske etisk sett at Hydro valgte å avvikle hele engasjementet.

- Men Hydro følte seg bundet av avtalen Saga hadde inngått og forpliktet til å innfri beløpene i avtalen, sa Reiten.

Det er det amerikanske advokatfirmaet Sullivan & Cromwell, som sammen med Hydros konsernrevisjon og et norsk advokatselskap som skal bringe på det rene om det har finnet sted ulovligheter eller ikke.

Også Økokrim informert om forholdene, men ønsker ikke å kommentere saken. Det er ikke konkludert med at det har skjedd noe uetisk eller ulovlig.

Oppdaget nylig
Reiten hevder man i Hydro og Statoil ble oppmerksom på utbetalingene helt i sluttfasen av prosessen med overføringen av Hydro virksomheter til StatoilHydro.

Det nye selskapet overtar Hydros nåværende engasjement i Libya i feltene Mabruk (25 prosent) og Murzuq (8 prosent).

Statoil har også tidligere vært i hardt vær knyttet til korrupsjon i utlandet.
I oktober 2004 vedtok Statoil en bot må 20 millioner kroner fra Økokrim for korrupsjon i forbindelse med at konsernet ville etablere seg på Yadavaran-feltet i Iran. Den gangen ble det betalt 115 millioner kroner til den forhenværende iranske presidentens sønn gjennom et stråselskap.