Ber regjeringen om ikke å bruke alle oljepengene

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) må bruke mindre oljepenger neste år for å redusere renteøkningene.

 

Det er økonomenes råd til finansministeren før statsbudsjettet legges fram 5. oktober. Hvis regjeringen bruker alle oljepengene som handlingsregelen tilsier, har Halvorsen rundt 15 milliarder kroner mer neste år enn i 2007 til gode formål.
Men økonomene tror at regjeringen vil begrense bruken av oljepengene for at rentene ikke skal gå videre i været.

- Jeg antar at regjeringen ikke bruker fullt så mye penger, men vil øke bruken av oljepengene til knappe 10 milliarder kroner, sier senioranalytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.
Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror at regjeringen vil bruke mellom sju og åtte oljemilliarder mer neste år.

- Regjeringen vil fortsatt ha ekstra oljepenger til å bruke til gode formål, men å bruke det som handlingsregelen åpner for vil gi altfor høyt press i norsk økonomi, og vil bidra til ytterligere renteøkninger, sier Bruce til NTB.

Ikke stramt budsjett
NHO har tidligere bedt finansministeren om å stramme til og ikke bruke mer oljepenger neste år enn i år. Næringslivet frykter at en enda sterkere kronekurs og utflagging av norske arbeidsplasser kan bli konsekvensene hvis ikke statsbudsjettet strammes inn.
Men økonomene tror ikke på et stramt budsjett.

- Det å stramme til sånn at budsjettet virker dempende på aktiviteten, er nok en mer krevende øvelse i lys av at det er en del faste poster på budsjettet, sier Aamdal.
Han tror at budsjettet vil ha en nøytral eller litt ekspansiv effekt på økonomien, slik som de foregående budsjettene fra de rødgrønne har vært.

Heller ikke Bruce i Nordea tror at Kristin Halvorsen vil presentere et stramt budsjett fredag morgen.

- Det blir nok ikke et budsjett som virker dempende på norsk økonomi, men det er det nok heller ingen som forventer, sier han.

Bruce tror regjeringen vil være fornøyd med at den ikke bruker så mye penger som handlingsregelen gir rom for.

Få overraskelser
Føringene for statsbudsjettet for 2008 ble lagt allerede i mars. Da var hele regjeringskollegiet samlet på Thorbjørnrud på Jevnaker, og tautrekkingen mellom departementene startet.
Finansminister Kristin Halvorsen uttalte den gangen at det kommer få overraskelser. Barnehage, helse, skole, miljø og arbeid vil være prioriterte områder innenfor det som kalles «et ansvarlig økonomisk opplegg».

- Vi er inne i en økonomisk oppgangsperiode med gode utsikter også for neste år. Det gjelder å forvalte de gode tidene slik at de varer lengst mulig og hindre at vi går på en baksmell, sa Halvorsen den gangen.

Tror nok regjeringen har en forståelse for hva Norges Bank har lagt til grunn i sine beregninger og ikke legger seg så langt unna det for ikke å få skylden for renteøkningene. Jeg tror ikke det skal bli rentedrivende. Men det er jo heller ikke et budsjett som virker dempende, eller som hjelper Norges Bank men det er det jo ingen som har forventet heller ikke Norges Bank.

I dagens situasjon burde regjeringen lagt til grunn mindre bruk av oljepenger i 2008 enn i 2007. Mens regjeringen vil være fornøyd med at den ikke bruker så mye som handlingsregelen gir rom for.