Norge inn i samarbeid mot korrupsjon

Utviklingsminister Erik Solheim får skryt for at han melder Norge inn i antikorrupsjonssamarbeidet EITI.

EITI, eller Extractive Industries Transparency Inititiative, som er det fulle navnet, åpnet onsdag sitt hovedkontor i Oslo. Opprinnelig var det meningen at Norge skulle stå utenfor, men onsdag ble det kjent at utviklingsminister Erik Solheim (SV) likevel melder Norge inn i antikorrupsjonssamarbeidet, som første industrialiserte land.

- Jeg kan bekrefte at regjeringen implementerer prinsippene i EITI, sier informasjonsrådgiver Wera Hellstrøm til NTB.

Mona Thowsen, koordinator i kampanjen «Publish what you pay», mener Utenriksdepartementet dermed viser at EITI ikke bare er beregnet på fattige land med dårlig styresett.

- Når Norge er med, forsvinner Sør-Afrikas argument om at EITI er et vestlig initiativ som dyttes på fattige land med dårlig styresett. Det er viktig å få med toneangivende land i Afrika, Latin-Amerika og Sørøst-Asia, og Norges medlemskap øker EITIs kredibilitet og gir et godt eksempel til etterfølgelse, sier Thowsen til Dagens Næringsliv.

Per Bondevik som er rådgiver for bedrifters samfunnsansvar i Kirkens Nødhjelp, henger seg på blant gratulantene. Han mener dette er et viktig og nødvendig skritt i retning av globale standarder som sikrer åpenhet i forvaltning og finansstrømmer i olje-, gass- og gruveindustrien.