Byggenæringen har klimanøkkel

- Byggenæringen er en del av løsningen på klimautfordringen, sa Backe-eier og BNL-styreleder Peder B. Backe da han åpnet landsforeningens representantskapsmøte.

Han henviste til det høye norske kraftforbruket sammenlignet med våre naboer i Norden, men lot ikke pessimismen få overtaket.

- Byggenæringen har muligheter, forkynte han og henviste til boligbyggeres satsing på lavenergiboliger. Han trakk også frem at det skjer nyskapning i Norden og viste til at NCC i Sverige har lansert hus som sørger for egenproduksjon til eget forbruk.

Felles klima-ansvar
Backe opplyste også at hele næringen nå tar ansvar når det gjelder klimautfordringen med lanseringen av "Lavenergiprogrammet for bygg og anlegg" som ble presentert i siste nummer av Byggeindustrien. Det er snakk om et storstilt prosjekt for å utvikle nye teknologi og kompetanse kombinert med informasjonsformidling. Målet er å gjøre norsk byggenæring best i Europa på å bygge energieffektivt.

Omdømme-kamp
Backe var også innom byggenæringens manglende omdømme som er en av hovedsakene på årets representantskapsmøte i Byggenæringens Landsforening (BNL). Han trakk frem at mye positivt er skjedd som seriøsitetsprosjektet, opprettelsen av Startbank og suksessen for privat offentlig samarbeid. Men samtidig viste han til at media er full av overskrifter som tilsier at byggenæringen fortsatt har en jobb å gjøre.

Vi som avgjør
Avslutningsvis stilte Peder B. Backe spørsmålet hvor byggenæringen befinner seg 10 år frem i tid.

- Sliter vi fortsatt med useriøse virksomheter? Har vi fått ett departement for bygg og anlegg? Har det utviklet seg bedrifter som er internasjonalt ledende innen klima? Eller sitter vi på hver vår tue og diskuterer byggeprosessen? Det er det vi i denne salen som avgjør, sa han.