Hønefoss tinghus

Hønefoss tinghus

Hønefoss Tinghus

Sted: Hønefoss

Kontraktkostnad, inkl. mva: 43 mill kroner

Bruttoareal: 1777 kvm + 913 kvm parkeringskjeller

Prosjekttype: Næringsbygg

Byggherre: Ski Hønefoss

Totalentreprenør: Mesterbygg Ringerike

Arkitekt: Stein Halvorsen AS

Leietaker: Domstoladministrasjonen

Rådgivende ingeniører: Prosjekt- og byggeledelse: Svendby Bygg Consult - RIE og VVS: ÅF Consult - RIB: Frydenlund og Høyer - Akustikk og geoteknikk: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Betongelementer: Spenncon - Stål: Næsset Mek. Verksted - Murerarbeide: Murmester Torgersbråten - Lås og beslag: Brann og Låsservice - Ventilasjon: Gunnar Karlsen - Elektro: Lys og Kraft Installasjon - Rør: Hønefoss Rørleggerbedrift AS - Grunnarbeider: Thor Myrvang Gravefirma - Taktekking: Ringerike Tak og Membran - Innredning: Modulvegger - Glass- og alu.fasader: Østlandske Fasadeteknikk - Parkett: ABS Parkettgruppen

Et tinghus fra innsiden bør vel de fleste av oss unngå. Unntaket er det nye tinghuset i Hønefoss.

 

Hønefoss Tinghus er et OPS-samarbeid mellom leietaker Domstoladministrasjonen, som er den administrative overbygningen for landets domstoler og jordskifteretter, og byggherre Ski Hønefoss AS. Dette selskapet eies av Ski Holding AS. Arkitektkontoret Stein Halvorsen AS har sammen med Ski Holding utviklet en rekke tinghus de seneste årene. Tinghuset på Hønefoss er et resultat av en lukket anbudskonkurranse.

- Disse tinghusene er ikke like og tomtearealet varierer. Grunnen til at vi er valgt er fordi vi har greid å treffe på pris og arkitektur - og funksjonalitet, sier Steinar Reinsberg, prosjektleder for Ski Hønefoss.

- I forhold til alt som skulle inn der, var tomta i sentrum av Hønefoss forholdsvis begrenset, sier sivilarkitekt og prosjektansvarlig Magnus Rynning Tønnesen hos Arkitekt Stein Halvorsen.  - Å få til arbeidsplasser med dagslys i kontorer og lokaler, var en utfordring som måtte løses, fortsetter han.

Det nesten kvadratiske bygget i to etasjer har en tilsynelatende enkel og ordinær konstruksjon. Men arkitektene har valgt en spennende løsning; Taket har en rund åpning ned til en sirkulær indre gård. Kontorene i første etasje ligger som oppdelte kakestykker rundt lysgården. Totalentreprenør Mesterbygg Ringerike var i oktober 2006. Med plasstøpt kjeller, spenndekk og to kjellervegger av prefabrikkert betong fra kjeller og opp. Bæresystemet er prefabrikkert betong med stålsøyler. Byggetiden var usedvanlig kort.

- Montasje av råbygg over kjeller begynte 1. februar og var ferdig i siste periode i mars. Innredningsdelen har vi heller ikke brukt lang tid på, sier prosjektleder for Mesterbygg Ringerike, Stein Finsrud.

Funksjonene i et tinghus skal være publikumsvennlige og åpne, samtidig skal det avholdes rettssaker med strenge krav til sikring og adgangskontroll. Avgrensingene styres av fysiske sperrer og sonekontroll. I tillegg hyppig transport av innsatte til og fra Ringerike Kretsfengsel. Politiet har egen del av garasjeanlegget i kjelleren. I tinghusets første etasje møtes du av et hyggelig resepsjonsområde. Andre etasje har grupperom og kontorer, samt to store og tre mindre rettssaler.

Også i andre etasje tiltrekker åpningen i taket seg oppmerksomhet. Et blikk på de utsøkte snekkerarbeidene i eikelister rundt vinduene til lysgården, avslører at dette er sjeldent dyktig utført arbeid.

Ikke gjør noe du angrer på bare fordi du etter dette ønsker å se tinghuset fra innsiden. En hyggelig mulighet er å bruke det stilfulle seremonirommet i første etasje til å inngå ekteskap. Forresten, det kan jo hende du angrer da også.


Flere prosjekter