Jåttå videregående skole

Jåttå videregående skole

Jåttå videregående skole

Sted: Stavanger

Totalkostnad: 400 millioner kroner

Bruttoareal: 19.600 kvadratmeter

Prosjekttype: Nybygg

Byggherre: Rogaland fylkeskommune

Arkitekt: Henning Larsen Architects

Landskapsarkitekt: Multiconsult

Prosjektledelse: Rogaland fylkeskommune

Prosjekteringsledelse: Rambøll Norge

Byggeleder: Nyland Byggadministrasjon

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIV: Multiconsult - RIE: Elplan - RIBr: Rambøll

Entreprenører og leverandører: Grunn- og betongarbeider: Kruse-Smith og T Stangeland Maskin - Betongelementer: Spenncon - Stålkonstruksjoner: Icopal Metal Vest - Mur-, puss- og fliser: Jan Petersen - Tømmer og himlingsarbeider: Byggmester Sagen - Gulvlegging: Thorstein Lund - Malerarbeider: Lund & Vaaland - Glassfasader/taktekking: Hubro - Smedarbeider: Icopal Metal Vest - Rent tørt bygg: Renhold & Konsulentservice - Brannsikring: Firesafe - Rør- og varmeanlegg: Teknisk Bureau - Luftbehandlingsanlegg: AGIO Ventilasjonsentreprenør - Elkraft og teleanlegg: Siemens - Adgangskontroll og videoovervåkning: Rønning Elektro - SD-Anlegg: TAC - Heisanlegg: Heis Tek - Kjøkkenutstyr: TS Storkjøkken - AV-utstyr: YIT - Gartnerarbeider: NyGaard

Jåttå videregående skole i Jåttåvågen i Stavanger er tegnet og bygget for å gi elevene lyst til å lære. Stikkord er dagslys, transparens og innsikt.


Dette gir en skole med trygghet, nærhet og synlighet, noe som fremmer læring. Prosjektleder Per Halle i Rogaland fylkeskommune forteller at skolen er planlagt ut fra moderne pedagogiske prinsipper.

Jåttå vgs ligger rett ved siden av nye Viking Stadion. Skolen har 16.400 kvadratmeter undervisningsareal og en separatliggende idrettshall på cirka 3.200 kvadratmeter. Skolebyggene er kostnadsregnet til 350 millioner kroner. Innredning er budsjettert til 50 millioner kroner. Tiltakshaver er Rogaland fylkeskommune. Byggearbeidene startet i mai 2005, og skolen ble tatt i bruk til skolestart i høst. Byggingen har skjedd i delte entrepriser.

Rektor Tove Vatsvåg Nylund ved Jåttå vgs sier at skolen har en visjon om å bli god når det gjelder å gjennomføre kunnskapsløftet. Det er totalt 176 ansatte (inkludert ansatte ved Hinna vgs, som er en del av skolen) og 860 elever ved skolen.

Hovedbygget på Jåttå vgs har rektangulær form. Bærende konstruksjon ifølge arkitekt Niels Edeltoft fra Henning Larsen Architects i Danmark dels i plasstøpt betong og dels i betongelementer. Taket er flatt, og isolert utenfra. Nesten hele taket er brukt som takterrasse, og den må være en av landets største.

Fasadene består av glass og trekledning av massaranduba. Dette er et trevirke mye brukt til terrasser, og skal være vedlikeholdsfritt. Etter en tid får det en gråaktig patina, og minner om teak. Innvendig finnes mange ubehandlede betongflater. I aulaen er det en stor trapp med stavparkett.

Byggeleder Arild Idsøe i Nyland Byggadministrasjon forteller at oppføringen av skolebygget bød på mange utfordringer. - To av dem var den store takhøyden og de mange detaljene. Innvendig ble det brukt lift i stedet for stillas.

Prosjektleder Svein Georg Sandve i Kruse-Smith sier at det som var mest krevende for entreprenørselskapet var det høye kravet til finish på de 10-12 meter høye innvendige betongveggene. - Det er til sammen 2.700 kvadratmeter ubehandlede betongvegger inne i bygget.

Niels Edeltoft sier at hans største utfordring som arkitekt var å skape et bygg som fungerte for brukerne. - Vi har derfor hatt et samarbeid med de fremtidige brukerne.


Flere prosjekter