Hver tredje polakk jobber svart

Én av tre polske gjestearbeidere betaler ikke skatt, verken til Norge eller Polen.

Det kommer fram i en arbeids - og levekårsundersøkelse blant polske gjestearbeidere i hovedstadsområdet fra forskningsstiftelsen Fafo.
Bare drøyt halvparten av de polske arbeiderne jobber i legale virksomheter, mens resten befinner seg i en gråsone eller opererer kun innenfor det illegale markedet, skriver Adresseavisen.

- De siste årene har markedet for svart arbeid i Norge økt betraktelig. Årsaken er den kraftige velstandsutviklingen i Norge, og EU-utvidelsen, som har åpnet for innvandring av billig arbeidskraft. Det sier Fafo-forsker Jon Horgen Friberg, som er en av bidragsyterne til den ferske arbeids - og levekårsundersøkelsen blant polske gjestearbeidere i hovedstadsområdet.

Han påpeker at det tradisjonelt ikke har vært et stort marked for ulovlig arbeidskraft i Norge, men tidene har endret seg: Mange har fått så god råd at de har skaffet seg privat vaskehjelp. Hus og hage skal pusses opp og renoveres, og polakkene er blant dem som står fremst i køen for å selge sine tjenester. På den annen side viser undersøkelsen også at de aller fleste norske virksomheter tilbyr sine ansatte ordnede forhold. Fire av fem polakker ansatt i norske virksomheter har legale jobber.