Forsvarets kjøpekraft nesten halvert siden 1990

Forsvarets kjøpekraft er nesten halvert siden 1990. Det er bakgrunnen for at forsvarssjef Sverre Diesen nå foreslår omfattende nedleggelser og kutt.

 

Nedleggelse av Fellesoperativt hovedkvarter ved Stavanger, Ørland hovedflystasjon og Garnisonen i Porsanger. Reduksjon av Heimevernet med 20.000 mann. Avhending av de nye missiltorpedobåtene (MTB-ene).

Det er bare noen av forsvarssjef Sverre Diesens omstridte forslag til Forsvarets nye langtidsplan for perioden 2009-2012. Forslagene, som kommer i Forsvarsstudie-07 i november, springer ut av en stadig større ubalanse mellom penger og oppgaver.
Siden 1990 har forsvarsbudsjettene ligget stabilt på rundt 30 milliarder kroner. Samtidig har kostnadene per enhet for personell og materiell økt.

- Det har ført til at Forsvarets kjøpekraft er redusert med over 40 prosent siden 1990, sa direktør Paul Narum ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på et debattmøte i Oslo Militære Samfund tirsdag.

Narum sitter i styringsgruppen for Forsvarsstudie-07, og FFIs tallmateriale er det samme som Sverre Diesen baserer seg på.

Nedbygging
FFI mener kostnadsveksten i Forsvaret først og fremst skyldes at soldaten anno 2007 er dyrere i drift enn soldaten anno 1990, samt at materiell er blitt dyrere. Økte kostnader kombinert med flate budsjetter munner ut i en systematisk nedbyggingsplan for Forsvaret, mener forsvarssjef Sverre Diesen.

I 1990 hadde Forsvaret rundt 25.000 årsverk. I dag har det rundt 15.000.
- Hvis man fortsetter langs dagens kurs vil Forsvaret i 2035 ha 6.000 ansatte, tror FFI-direktør Paul Narum.

For å møte denne situasjonen foreslår forsvarssjefen omfattende tiltak på tre områder:
* Nedleggelse av en rekke militærbaser.
* Styrket forsvarssamarbeid med Sverige.
* Avvikling av enkelte styrkeelementer, som MTB-ene.

Distriktspolitikk
I forsvarsledelsen venter man seg mest bråk omkring de foreslåtte nedleggelsene av baser rundt om i landet. Allerede før forslagene er formelt lagt fram, ruster en rekke lokalsamfunn seg nå til kamp for arbeidsplassene.

Et av de største grepene er å flytte dagens Fellesoperative hovedkvarter på Jåttå ved Stavanger til hovedkvarteret på Reitan utenfor Bodø. Diesen mener det er unødvendig med to fellesoperative hovedkvarterer, og at Bodø er klart å foretrekke framfor Stavanger.
Til sammen går forsvarssjefen inn for nedleggelse av over ti baser, deriblant Ørland hovedflystasjon og Garnisonen i Porsanger. Dette skal etter planen gi en reduksjon i antall årsverk på 500.

Heimevernet vil Diesen redusere med 20.000 mann, fra dagens 50.000 til 30.000. Kuttene blir foreslått i Østfold, Agder og Vest-Finnmark.

MTB-ene
Forslaget om å kvitte seg med missiltorpedobåtene er også svært omstridt. MTB-ene til en pris av 5 milliarder kroner ble i sin tid tvunget på Forsvaret av stortingsflertallet.
Sverre Diesen mener imidlertid at Sjøforsvaret ikke greier å rekruttere nok personell til å drifte båtene. Dessuten fastslår han at fregattene, sammen med andre våpensystemer, vil kunne ivareta den funksjonen som MTB-ene har i Sjøforsvaret.

Økt satsing på flernasjonalt samarbeid, og da særlig med Sverige, er også en del av forsvarssjefens anbefaling for årene framover. Samarbeidet er tenkt å omfatte utdanning av personell, logistikk og verksteder .