Vil ha Murud dømt til fengsel i åtte år

Aktor ber retten dømme tidligere eiendomssjef Frank Murud til åtte års fengsel for underslag av 89 millioner kroner fra Oslo kommune.

I tillegg bør han betale tilbake over 125 millioner kroner i erstatning.

Murud er tiltalt for underslag av 89 millioner kroner mens han var en av fire eiendomsjefer i det kommunale selskapet Undervisningsbygg i Oslo kommune. Han er også tiltalt for utroskap, korrupsjon og såkalt returprovisjon i forbindelse med jobben han hadde i eiendomsfirmaet NEAS før han fikk jobben i kommunen.

Foruten kravet om fengsel, la påtalemyndigheten ned påstand om at Murud bør betale en erstatning på mer enn 125 millioner kroner til sine tidligere arbeidsgivere.

- Størst i Norge
- Om dette ikke er den største, så er den i alle fall blant de aller største korrupsjonssakene man har hatt i Norge, sa statsadvokat Carl Fredrik Fari under prosedyren i Oslo tingrett tirsdag.

Strafferammen for de påtalte forholdene er på mer enn ti år, men allerede før rettssaken startet var det klart at Murud hadde gjort seg fortjent til en solid strafferabatt. Helt fra underslagene ble oppdaget har han valgt å samarbeide med politiets etterforskere og tilsto langt flere forhold enn hva som var avdekket da ballen først begynte å rulle.

- Murud skal ha en markert og betydelig rabatt. Spørsmålet er om det skal være en full rabatt på 30 prosent eller om den skal være noe mindre. Jeg mener den skal være noe mindre, sa Fari.

- For streng
Før rabatt er trukket fra mener statsadvokaten straffen burde ligge på ti års fengsel.
- Påstanden er helt urimelig, var advokat Anders Brosveets reaksjon på påstanden. Muruds forsvarer tok i sin prosedyre til orde for at en straff på om lag seks år ville være mer passende.
Påtalemyndigheten mener også Murud er pliktig til å betale om lag 125 millioner kroner i erstatning til Oslo kommune og NEAS. Per i dag har salg av eiendommer og aksjer som ble kjøpt for pengene Murud tilegnet seg innbrakt om lag 67 millioner kroner.
Disse pengene vil bli tilbakeført til kommunen og NEAS og vil bli trukket fra erstatningskravet.

Strengt for kompanjong
Muruds kompanjong i underslagene, en 70 år gammel håndverker og tidligere kollega, har i mindre grad tilstått sin rolle i forhold til tiltalen. I retten hevdet han at han ikke tenkte noe om at alle pengene, over 100 millioner kroner i løpet av drøyt fem år, som ble ført gjennom bankkontoen hans stammet fra ulovlige handlinger.

Han sendte pengene videre til Murud og hans beskjedne utbytte av alle millionene var på litt over 400.000 kroner. Statsadvokaten mener likevel at 70-åringen bør dømmes til fire år i fengsel. Da er også han innrømmet en strafferabatt. Han holdes også solidarisk ansvarlig med Frank Murud for erstatningssummen på mer enn 100 millioner kroner.

To andre tiltalte, som i hovedsak er trukket inn i saken fordi de betalte Murud penger for å få oppdrag fra NEAS og Undervisningsbygg bør begge dømmes til tre år og seks måneder fengsel anser påtalemyndigheten. Da er også de innrømmet 20 prosents strafferabatt for godt samarbeid med politiet.