Dystre dødstall i boligbranner

I år er det en dyster utvikling når det gjelder antall døde i brann. Så langt i 2007 har 57 personer omkommet. Dette er ti flere enn på samme tidspunkt i fjor.

Av de 57 som har omkommet så langt i år er 24 menn, 26 kvinner og syv barn.

- Om tendensen fortsetter, må vi tilbake til tidlig 90-tall for å finne tilsvarende tall. Over halvparten av alle boligbranner har sammenheng med menneskelig atferd, sier avdelingsleder Kari Jensen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Samtidig som antall døde i brann stiger, er antall boligbranner redusert.
- Dette kan bety at vi er blitt litt flinkere til å forhindre at branner starter, men noe svikter når folk ikke kommer seg ut av den brennende boligen, sier Jensen.

Røykvarslere redder liv
- Det er en billig livsforsikring å ha røykvarslere i boligen. Røykvarslere redder hvert år 10-20 liv i Norge, sier Jensen.

Alle boliger skal ha minst èn godkjent røykvarsler. Dersom boligen er stor, eller består av flere etasjer, bør den ha flere røykvarslere. Varslerne bør monteres i nærheten av trappene og i rømningsveiene. Plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk. De skal monteres på høyeste punkt i taket og minimum 50 centimeter fra vegg. De skal kunne høres fra alle soverom med dørene lukket. Røykvarslerne bør være seriekoblet, det vil si at de varsler samtidig.

Eieren av boligen har ansvaret for å skaffe og montere røykvarslere. Den som bruker boligen har ansvaret for å teste, vedlikeholde og bytte batteri. Røykvarsleren bør testes hver måned, og batteri bør byttes en gang i året.

Slokkeutstyr er påbudt
Alle boliger skal ha slokkeutstyr, enten husbrannslange eller håndslokker. Utstyret skal være synlig, lett tilgjengelig og vedlikeholdt. Beboerne må kunne bruke utstyret.

Dersom situasjonen tillater det, kan voksne forsøke å slokke brannen med husbrannslange og/eller håndslokker. Unngå å utsette deg for stor fare. Husk at røyken er svært giftig.

- Det viktigste er å redde liv og tilkalle hjelp. Ikke forsøk å slokke brannen hvis situasjonen oppleves truende. Forlat heller bygningen og ring brannvesenet på nødnummer 110, sier Jensen.

Brannstatistikk fra DSB viser at 15 prosent av boligbrannene slokkes på et tidlig stadium ved bruk av håndslokkere, og fem prosent slokkes ved hjelp av husbrannslanger.

Brannøvelser i hjemmet
Hold jevnlige brannøvelser med familien. Fordel ansvar og lag rutiner. Har du barn, så snakk med dem om brann og brannforebygging. Brannsikre barn blir brannsikre unge - og voksne.

Tips for å unngå brann i ditt hjem

Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av
Slå av TV med av-knappen på apparatet, ikke bare med fjernkontrollen
Sjekk at levende lys er slokket
Sjekk at ingen varmeovner er tildekket
Rengjør kjøkkenvifte for brannfarlig fett
Undersøk om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskap
Se etter svimerker i ledninger, støpsler, kontakter og lamper
Kampanjen "Brannvernuka"

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og forsikringsselskapet IF samarbeider om kampanjen "Brannvernuka". Barn og barnefamilier inviteres lørdag 22. september til 280 åpne brannstasjoner over hele landet. Tid og sted for åpen brannstasjon finnes på www.brannvernuka.no.