Folk flest lite skremt av økte renter

At lånene blir dyrere, påvirker oss lite. To av tre bryr seg ikke om økte renter, og færre enn 10 prosent sier at renteøkningen betyr «mye» for familiens økonomi.

 

De aller fleste tar de økte rentene med stor ro. Privatøkonomien påvirkes i liten grad, og de aller fleste gjør ikke noe spesielt når de må betale mer på lånet. Det kommer fram i en undersøkelse Aftenposten har fått utført.

* To av tre sier at renteøkningene hittil i år betyr «svært lite» eller «ganske lite» for husholdningens samlede økonomi.

* Én av fire spurte svarer det betyr «en del», mens 8 prosent svarer at det betyr «svært mye» eller «ganske mye».

- Det ser ut som om de aller fleste ikke har problemer med renteøkningene. Men de treffer 25-39-åringer hardere enn andre. Mange av disse er i en ny livssituasjon med nye utgifter. Våre undersøkelser tyder på at de vil kutte i reiser, bilutgifter og oppussing dersom de får dårligere råd, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken.

Etter at økningen i styringsrenten startet sommeren 2005, har bankenes faktiske, gjennomsnittlige boligrente økt fra 3,53 prosent i 2. kvartal 2005 til 5,26 prosent i 2. kvartal i år.