Venstre vil ha eget forskningsdepartement

Venstre mener Norge bør få et eget forskningsdepartement samtidig som bevilgningene økes dramatisk.

I en uttalelse fra partiets landsstyre blir det slått fast at forskning og høyere utdanning har en egenverdi for samfunnet. Derfor vil Venstre sikre uavhengige midler til grunnforskning samtidig som den samlede innsats til forskning økes til 3 prosent av brutto nasjonalproduktet (BNP).

Av dette må minst 1 prosent komme fra offentlige kilder og det første løftet må inn i statsbudsjettet for 2008.

I uttalelsen som var foreslått av nestleder Trine Skei Grande og tidligere justisminister Odd Einar Dørum, viser de til at SVs leder, Kristin Halvorsen, har tatt selvkritikk for at forskning og høyere utdannelse ikke er blitt tilstrekkelig prioritert.

Forslagsstillerne forutsetter at denne innrømmelsen vil føre til en betydelig vekst i forskningsbudsjettet for 2008.

600 nye stillinger
Venstre ønsker å bevilge penger til 600 nye stipendiat- og postdoktorstillinger. Fondet for forskning og nyskaping må økes til 150 milliarder kroner innen 2010.
Videre må det utarbeides en forpliktende opptrappingsstrategi og en overordnet rekrutteringsstrategi for vitenskapelige stillinger.

Det bør også opprettes et seniorfond for å ta vare på seniorene som ressurs.
Også likestillingstiltak må få egne bevilgninger slik at andelen kvinner i vitenskapelige stillinger økes til 40 prosent i løpet av 10 år.

Bedre utstyr
Venstre ønsker også å utvide ordningen med gaver slik at universitetene kan tiltrekke seg privat kapital.

Det må lages forpliktende opptrappingsplaner for oppgradering av utstyr og nyanskaffelser. Også bygningsmassen må sikres bedre vedlikehold.

Eliteforskningen skal styrkes samtidig som Venstre ønsker å nedsette et bredt sammensatt utvalg for å tydeliggjøre hvordan allmennutdanningen best kan ivaretas gjennom hele utdanningsløpet.