Budsjett og forslag holder Stortinget i gang

Statsbudsjett og representantforslag holder hjulene i gang i Stortinget i høst. Det er ført opp 38 møtedager i stortingssalen fram til juleferien.

 

I alt ligger det 42 representantforslag og venter på å bli behandlet når Stortinget kommer sammen. Regjeringen bidrar med rundt 30 saker, inkludert lovforslag, men det vil komme flere i løpet av høsten. I tillegg ligger det elleve grunnlovsforslag og åtte rapporter fra Riksrevisjonen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Det hele starter med at Stortinget konstituerer seg mandag 1. oktober og gjenvelger presidentskapet med Thorbjørn Jagland (Ap) i spissen. Dagen etter kommer kongen for høytidelig å åpne det 152. storting og for å lese trontalen. Siste møtedag før jul er 19. desember.

Klimameldingen
Klimameldingen kommer til å bli høstens største og kanskje også vanskeligste sak. Det er energi- og miljøkomiteen som skal drive saken fram, men underveis vil det trolig bli nødvendig å søke bistand både hos partiledere og regjeringsmedlemmer.

Regjeringens mål er å få til et kompromiss mellom regjeringspartiene og Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Det forutsetter at regjeringen er villig til å endre på sitt forslag.
Både de tre tidligere regjeringspartiene og dagens regjeringspartier er interessert i en løsning som kan stå seg over tid og overleve et regjeringsskifte uten å bli endret.

38 møtedager
Den første store debatten kommer allerede 4. oktober. Trontaledebatten er en generell politisk debatt der alle partilederne og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er hovedaktører.

Finansminister Kristin Halvorsens (SV) store dag kommer dagen etter da statsbudsjettet for 2008 legges fram for Stortinget, men finansdebatten kommer ikke før 27. november.

I alt er det satt av 38 møtedager i stortingssalen fra 1. oktober til og med 19. desember. I tillegg til møtene skal imidlertid representantene avholde komitémøter, være med på høringer og pleie kontakt med sine velgere.

Noen skal også ut på langtur i tillegg til de representantene som er valgt ut til å være medlemmer av delegasjonen til FNs hovedforsamling.
Transportkomiteen reiser til Japan, kommunalkomiteen skal til Kina, energi- og miljøkomiteen og arbeids- og sosialkomiteen setter begge kursen mot USA.

Sysselsetter seg selv
For å fylle alle møtedagene må stortingsrepresentantene i stor grad sørge for å sysselsette seg selv. Dette skjer i form av at de kommer med forslag (representantforslag) eller begrunnede spørsmål (interpellasjoner) som statsrådene må svare på. I tillegg kommer de ordinære spørretimene.
Mange av sakene fra regjeringen er rene ekspedisjonssaker, men det er også spørsmål som vil skape stor politisk debatt. Ikke minst gjelder dette stortingsmeldingen om norsk klimapolitikk.
Store deler av desember vil gå med til å diskutere forslagene til budsjett for de enkelte departementene.

Ulik byrde
Ellers er arbeidsbyrden ulikt fordelt på de forskjellige komiteene. Forsvarskomiteen er den eneste som ikke har noen saker på bordet når Stortinget kommer sammen, og før statsbudsjettet blir lagt fram. Utenrikskomiteen har en ekspedisjonssak på sitt bord.

Flest saker ligger i kontroll- og konstitusjonskomiteen som har elleve grunnlovsforslag og åtte riksrevisjonsrapporter å starte med. Helse- og sosialkomiteen har ti saker.