Energieffektiv byggavfukting

Calor AS viste på Bygg Reis Deg frem to energieffektive byggavfuktere fra Kroll.

Ifølge Ottar Byrkjeland i Calor er begge så stillegående at håndverkere kan arbeide i det rommet de står i. Siden de bruker varmeelementer for å smelte isen som dannes, kan de avfukte i 56 minutter per time. De er også utstyrt med termostat for å ha en effektiv tørketemperatur og for å spare strøm.

Begge avfukterne virker ved at de trekker fukt ut av luft som strømmer gjennom dem. Byrkjeland presiserer av det er ved luftgjennomstrømning man best tørker ut bygg i den første fasen etter oppføring, ikke ved hjelp av varme. - Under uttørking bør temperaturen senkes, slik at luften ikke kan holde på så mye fuktighet. Da tørker man ut bygget, ikke luften som kommer inn i bygget utenfra. Senere kan man om ønskelig tørke byggene fullstendig ved hjelp av rotasjonsavfuktere.

Den minste luftavfukteren fra Kroll er egnet for avfuktning i enkeltrom, og kan brukes av for eksempel tømrere, gulvleggere og murere. Den store avfukteren er egnet i større bygg, som lagerhaller, verkstedsbygg osv. Den minste bruker elektrisk strøm, mens den store har en ovn som brenner raps, frityr og spillolje.