Store miljøforventninger til Haga

Naturvernerne håper og tror på en grønnere olje- og energipolitikk med Åslaug Haga (Sp) ved roret.

Bellona feiret dagen med kake på kontoret, Naturvernforbundet håper at Haga ikke bare blir energiminister men også «energispareminister» - og Natur og Ungdom satser på at Haga blir «den første olje- og energiministeren som sier nei til økte utslipp fra olje- og energiindustrien».

Håp og refs
Reaksjonene fra miljøorganisasjonene på at Senterpartiets leder Åslaug Haga blir ny olje- og energiminister er udelt positive.

Håpet og troen er sterk på en grønnere linje med økt satsing på klimapolitikk og fornybar energi.

Odd Roger Enoksen må på sin side finne seg i å reise hjem til familien på Andøya med slette skussmål fra de samme organisasjonene.

Han beskrives som katastrofalt dårlig, uinteressert og treg i avtrekkeren.

Gjennomslag
Bellona-leder Frederic Hauge beskriver Haga som en tyngre politiker med større gjennomslagskraft enn Enoksen.
- Nå blir det mye vanskeligere for Kristin Halvorsen (SV) å si nei dersom Haga skulle be om økte bevilgninger til tiltak for fornybar energi. Og vi trenger virkelig en olje- og energiminister med større gjennomslagskraft overfor finansdepartementet, sier Hauge til NTB.

Tyngde
Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken forventer en kraftig forbedring av regjeringens klimapolitikk.

- Vi håper at Haga legger all sin tyngde og store innflytelse i regjeringen inn på å få til dette, sier Haltbrekken til NTB.

Han er fornøyd med at Haga overtar ansvaret for rensing av gasskraftverk på Kårstø og Mongstad og sier at Enoksen kom altfor sent i gang:
- Det førte til at man måtte utsette rensing fra 2009 til 2011-2012, sier Haltbrekken.

Spareminister
Natur og Ungdom-leder Bård Lahn trekker fram Hagas jobb i kommunaldepartementet med å få kommunene til å starte arbeidet med å kutte sine klimagassutslipp.

- Nå blir hun den i regjeringen med ansvar for den sektoren som står for de største klimagassutslippene. Vi har veldig store forventninger til hva hun kan få til, sier Lahn til NTB.

Haltbrekken minner om at Haga nylig la fram nye byggforskrifter med krav om at nye bygg må ha 25 prosent lavere energiforbruk enn eksisterende bygg.

- Hvis hun tar med seg disse tankene og dette arbeidet inn i Olje- og energidepartementet, som er ensidig fokusert på økt oljeutvinning, økt gassutvinning og økt produksjon av kraft fra vannkraft, så tror vi at hun kan bli en energispareminister, sier Haltbrekken.

Vindhåp
Også landets vindkraftkommuner uttrykker store forventninger:
Ordfører Iver Nordseth (V) i Smøla er leder i organisasjonen LNVK (Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner). Han mener at Enoksen manglet vilje til satsing på vindkraft som energikilde.

Han sier at støtteordningen som tilsvarer 8 øre per produsert kilowattime fra vindkraft er en av de dårligste i Europa, noe som har ført til at nesten samtlige aktuelle vindkraftprosjekt er satt på vent.

- LNVK forventer at Haga straks kommer med konkrete tiltak, både når det gjelder tilskudd, støtteordninger og forutsigbarhet, sier Nordseth.