Lover ikke grønnere energipolitikk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan ikke love en grønnere energipolitikk med Senterpartiets leder Åslaug Haga som ny olje- og energiminister.

- Odd Roger Enoksen har gjort en viktig og imponerende innsats for Norge og for regjeringen i disse to årene. Han har hatt ansvar for en historisk satsing på fornybar energi, med 20 milliarder kroner på et eget fond for det, sa Stoltenberg da han kom ut på Slottsplassen etter statsråd fredag og fortalte om endringene i regjeringen:

Enoksen går av som olje- og energiminister etter eget ønske for å bruke mer tid sammen med familien. Åslaug Haga (Sp) overtar, og Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) blir ny kommunal- og regionalminister.

Miljø og kraft
Stoltenberg trakk også fram gasskraftrenseprosjektet på Mongstad «til mange milliarder kroner, og som skal gjøre at Norge er helt i front på CO2-rensing» som en av Enoksens store saker.

På direkte spørsmål om alternativ energi og klimapolitikken vil få større plass i olje- og energidepartementet, svarte Stoltenberg at Enoksen har stått i spissen for tidenes satsing på fornybar energi.

- Når Haga tar over, understreker det hvor viktig regjeringen syns det er med klimapolitikk. Åslaug Haga har lang erfaring. Utnevnelsen av henne er et uttrykk for at regjeringen prioriterer energiområdet. Klimapolitikken og satsing på miljøvennlig energiforsyning skal være en del av energipolitikken. Haga kan kombinere både miljø og kraft, sa Stoltenberg i den strålende høstsolen.

Eget ønske
Enoksen sier at det er hensynet til familien som gjør at han nå vender hjem.

- Jeg har vært ukependler i 14 år. Den yngste datteren min er elleve, og jeg ser fram til å få lov til å tilbringe mer tid sammen med henne. I utgangspunktet var jeg innstilt på fire år, men nå er tiden kommet for å reise hjem, sier Enoksen som forlater statsrådsposten etter halvgått periode.

Statsministeren legger til at Enoksen ba om å få gå av allerede i sommer, men at han ble spurt om å fortsette til budsjettarbeidet var i mål og kommunevalget var gjennomført.

- Nå er begge deler i havn, og da er det naturlig at Enoksen får lov til å komme hjem til familien sin på Andøya og slutte med mye og slitsom pendling.

Største seier
Enoksen avviser at det var noen bestemte saker som fikk ham til å trekke seg.

- Nei, overhodet ikke. Jeg har fått to fantastiske år der jeg har fått lov til å jobbe med energipolitikk i en periode når det har stått høyt på agendaen over hele verden, sier Enoksen.

Han beskriver hjemfallsaken som sin største politiske seier, og legger til at han er minst fornøyd med industrikraft og kraftsituasjonen i Midt-Norge.

Kan kommunesektoren
Om Magnhild Meltveit Kleppa som ny kommunalminister sier Stoltenberg at det er et område hun kan svært godt.

- Kleppa er en svært dyktig politiker med lang erfaring. Og hun kan feltet, hun har ledet kommunalkomiteen på Stortinget. I tillegg kjenner jeg Magnhild godt. Vi satt sammen på Soria Moria og forhandlet fram regjeringserklæringen.
Stoltenberg sier at regjeringen skal fortsette å satse på kommunene, men at kommunene ikke kan regne med tilsvarende økning i budsjettene de to neste årene som de to foregående.

Kvinneflertall
Stoltenberg avviste å svare på spørsmål om det ligger an til andre endringer i regjeringen:

- Jeg kommer ikke til å svare på noen spørsmål om mulig og umulige andre endringer i regjeringen. Det bør aldri en statsminister gjøre, var hans kontante svar.

At regjeringen nå får et kvinneflertall på ti statsråder mot ni menn, har vært av underordnet betydning, sier statsministeren.

- Det avgjørende for oss er at det er en jevn kjønnsbalanse. Det har det vært, og det er det fortsatt, sier han.