Sterk kritikk mot skatteforslag

Justisdepartementet retter sterk kritikk mot Finansdepartementet for et lovforslag om skattlegging av bonus eller utbytte fra samvirkeforetak.

Kritikken kommer fram i en høringsuttalelse om et lovendringsforslag som Finansdepartementet sendte på høring i juni i år.

Norsk landbrukssamvirke, Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og COOP går også imot lovendringen. Finansdepartementets forslag vil blant annet innebære at bonus fra samvirkeforetak blir skattlagt på samme måte som aksjeutbytte i aksjeselskaper. Konkurransetilsynet støtter forslaget.

- Gal rettsoppfatning
Justisdepartementet er særlig imot forslaget om å innføre skatt på etterbetaling eller bonus fra samvirkeforetak. Justisdepartementet advarer mot å vedta skatteregler som gjør det vanskeligere å «operere på samvirkebasis».

Departementets konklusjon er at forslagene i høringsnotatet ikke bør følges opp nå, men at spørsmålene heller bør bli drøftet som ledd i en bred gjennomgang av samvirkeskattleggingen.

Justisdepartementet mener at Finansdepartementets forslag «synest å byggje på ei gal oppfatning av gjeldande rett».

Finansdepartementet blir også kritisert for å ha framstilt de foreslåtte endringene i skatteloven som en presisering av gjeldende regelverk om beskatning av utbytte fra samvirkeforetak.

Justisdepartementet mener tvert imot at det er tale om «djuptgripande realitetsendringar».

- Bærer galt av sted
NBBL skriver i sin høringsuttalelse at det vil være «uheldig» å innføre skatteplikt på etterbetalinger fra samvirkeforetak. NBBL påpeker at etterbetaling til medlemmene er ett av flere grunnleggende kjennetegn for samvirket.

«Å blande dette sammen med utbytte fra et aksjeselskap bærer etter vårt skjønn galt av sted», skriver NBBL.

Norsk Landbrukssamvirke skriver at «det mest fornuftige vil være å videreføre dagens lignings- og regnskapspraksis».

COOP konkluderer sin uttalelse med at «endringene kan få svært uheldige konsekvenser for samvirkeforetak».

Ifølge forslaget fra Finansdepartementet skal utbytte fra forbrukersamvirke beskattes hos samvirkeforetaket, og ikke hos forbrukeren som mottar utbytte.