Sterk krone truer norsk eksport

Alle piler peker igjen oppover på Oslo Børs, men eksportindustrien frykter konsekvensene av den sterke kronen.

Det kraftige kuttet fra den amerikanske sentralbanken tirsdag ga solid fart på børsene verden over, så også på Oslo Børs, som ved 13-tiden var opp 2,6 prosent til 492,4 poeng.

Oljeprisene steg også etter rentekuttet tirsdag, og steg rekordhøyt til over 82 dollar fatet i New York. Prisen på nordsjøolje ligger på 78,25 dollar per fat onsdag morgen.

Sterk krone
Samtidig er kronen sterkere enn på lenge, 7,78 mot Euro og 5,57 mot dollar. NHO er bekymret for den sterke kronekursen.

- Den norske kronen har styrket seg vis-à-vis alle valutaer. Vi ser en tendens til at mange nå vurderer krona som en trygg havn, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO til NTB.

Mange eksportbransjer taper på den sterke krona, samtidig tjener andre på at oljeprisene er høyere enn noen gang, så bildet er ikke helt entydig.

- Dollaren går sin gang, og det er lite vi kan gjøre med det. Det vi derimot kan gjøre noe med, er i forhold til den norske pengepolitikken, sier Steig.

Han peker på renteforskjellene til utlandet og fremleggelsen av statsbudsjettet senere i høst. NHO har tidligere oppfordret sentralbanksjef Svein Gjedrem til ikke å heve styringsrenta. Den europeiske sentralbanken ECB foretok ingen renteendring i begynnelsen av september, mens amerikanerne nå har satt ned sin styringsrente med 0,5 prosent.

Vil ha avkjøling
5. oktober legger den rødgrønne regjeringen fram sitt andre statsbudsjett på veien mot Soria Moria. Hvis rådene fra NHO blir lyttet til, bør finansminister Kristin Halvorsen redusere bruken av oljepengene.

- Vi må ikke bruke mer oljepenger i 2008 enn i 2007, sier Steig.

Han mener at en ikke må være i nærheten av handlingsregelen på 4 prosent. Nærmere 3 prosent faller mer i NHOs smak.

Reddes av høykonjunktur
Direktør Knut E. Sunde i bransjepolitisk avdeling i Norsk Industri er også bekymret over at dollaren svekkes i forhold til krona.

- Vi kan takke de gode økonomiske tidene for at det går bra i de delene av norsk industri som handler i dollar. Vi får krysse fingrene for at dollaren ikke skal gå helt i kjelleren, sier Sunde til NTB.