USA kutter renta

USAs sentralbank kutter styringsrenta med 0,5 prosent til 4,75 prosent for å dempe krisen i finans- og boligmarkedet.

Rentekuttet skal gjøre det billigere for privatpersoner og bedrifter å ta opp lån og øke likviditeten til finansinstitusjonene. Dette vil normalt sette mer fart i økonomien. Det er første gang på flere år at renta settes ned. Siden juni 2006 har den ligget på 5,25 prosent.

USA opplever nå en krise på eiendomsmarkedet som følge av at mange ikke greier å betjene boliglånene sine. Krisen har rammet finansinstitusjonene og truer med å spre seg til resten av økonomien.

Det var knyttet stor spenning til tirsdagens avgjørelse i sentralbanken Federal Reserve. De fleste eksperter var overbevist om at det kom et rentekutt, men de var usikre på om det ville bli på 0,25 eller 0,5 prosentpoeng. Mange mente på forhånd at markedet ville bli skuffet hvis banken nøyde seg med 0,25.
Også i Europa og Asia har investorer vært spente på hvor stort kuttet ville bli, ettersom krisen i USA har skapt stor uro på børser over hele verden.

Dersom finansproblemene i USA fortsetter, kan det føre til lavere amerikansk etterspørsel, noe som kan påvirke hele verdensøkonomien. Også Norge vil merke negative konsekvenser som følge av en eventuell nedgang i amerikansk økonomi.