Startskudd for Planeten Jordens år

Lørdag gikk startskuddet for Planeten Jordens år i 2008 da Geologiens Dag ble åpnet på Universitetsplassen i Oslo sentrum.

 

Åpningen ble foretatt at statssekretær i Kunnskapsdepartementet Per Botolf Maurseth som kunngjorde at departementet har bevilget en million kroner til det internasjonale sekretariatet for planetåret. Sekretariatet er lagt til Norges geologiske undersøkelser i Trondheim etter en internasjonal konkurranse om hvor det skulle plasseres.

Formidle kunnskap Det er FNs generalforsamling som har erklært 2008 som offisielt FN-år for Planeten Jorden etter initiativ fra Den internasjonale geologiforeningen og UNESCO. Et hovedformål med året er å belyse betydningen av geologifag for samfunnet, og en viktig del av opplegget går ut på å formidle kunnskap om faget ut i samfunnet.

I Norge har Kunnskapsdepartementet bevilget 200.000 kroner til formidling av kunnskap om geologi i planetåret 2008. Jordskjelv og tsunamier - Geologifag er viktig for samfunnet. Klima, vannforsyning, mineralressurser og naturkatastrofer som jordskjelv og tsunamier er bare noen eksempler på områder hvor kunnskap innen geologifag kan bidra til å finne svar og gode løsninger, sa Maurseth da han «avfyrte startskuddet» for planetåret i forbindelse med åpningen av Geologiens dag på Universitetsplassen i Oslo lørdag formiddag.