Lager bilder av betong

Bildekunsteren Anne Marte Ruud er fascinert av betongens overflate. Derfor lager hun bilder i betong.

 
 

Under "Bygg Reis Deg"-messen på Lillestrøm 18.-23. september stiller hun ut på standen til Byggutengrenser.

- Jeg synes det er spennende å arbeide med materialer som ikke umiddelbart forbindes med kunst. Bruk av betong til skulpturer er ikke uvanlig, men jeg vet ikke om noen andre som bruker betong til å lage bilder. Bruken av betong på denne måten har jeg jobbet meg frem til på egenhånd, sier Anne Marte Ruud.

Hvert bilde veier mellom 25 og 40 kilo, og hun kaller dem skulpturelle bilder.

Stipend

Under "Bygg Reis Deg" 20. september blir hun tildelt et stipend på 20.000 kr. fra Byggutengrenser. I tillegg får hun to års forbruk av betong fra Maxit til videre arbeider og utvikling. Hun får også tilgang til betongekspertise hos Spenncon avd. Hønefoss for videreutvikling av teknikker.

Hvert bilde unikt
Motivene i bildene hun stiller ut på "Bygg Reis Deg" er hentet fra gamle symboler på beskyttelse. De er hentet fra hele verden og fra ulike religioner og trosretninger.

- Betong i seg selv er et materiale som kan knyttes sammen med beskyttelse. Vi bygger murer og vegger for å beskytte oss fra omverden. Materialet forbindes ofte med grå og fargeløse bygg, men bildene beviser det motsatte og fremstår med et nyansert fargespill.
Luftbobler og sand som sedimenteres forskjellig fra gang til gang, gjør hvert bilde unikt, sier Ruud.

Hun synes det er spennende å jobbe frem en glatt og forfinet overflate i et så grovt materiale. Bildene behandler hun med gulvolje for å få dem glatte. Av og til blandes fargepigmenter inn.

Grenseløse muligheter
- Anne Marte Ruuds bilder er sammen med andre kunstgjenstander på standen vår tenkt å synliggjøre de grenseløse mulighetene vi har i materiale mur og betong, sier prosjektleder Ole H. Krokstrand i Byggutengrenser.