Vant internasjonal konkurranse

Førsteamanuensis og instituttleder Mari Hvattum ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, har vunnet førsteprisen i essaykonkurransen "Writings in Architectural Education 2005-2007".

Mari Hvattums essay, "Veiled works and blurred contexts", ble plukket ut blant 33 bidrag innsendt av lærere innen arkitektur fra 13 ulike land. Tema for årets konkurranse var "Representation in Architecture: Communication - Meaning - Visions", og Hvattum vant for blant annet kvalitet i argumentasjon og fremstilling, samt god historisk oppfatning.

Arkitekten mottok prisen, som er på ca. €10.000, 4. september i Hania, Hellas. I tillegg til pengepremien, får Hvattum sitt essay publisert i en temautgave av The Journal of Architecture og på nettsidene til prisutdeleren, European Association for Architectural Education (EAAE). Konkurransen sponses av VELUX og har som formål å skape debatt rundt innhold og retning for utdanning innen arkitektur.

Innovasjon og samarbeid

- VELUX ønsker å etablere kontakt mellom lærerne innen fremtidens generasjoner av arkitekter. Vi vil følge skolenes gjøren og laden og lære av det, sier Siri Sundby, markedskoordinator i VELUX AS.

Hun mener innovativ tenkning, eksperimentering og diskusjon er nødvendig for alle profesjonelle aktiviteter innen byggekunsten - både for byggebransjen, produsenter som VELUX og arkitekter.

- Dagens samfunn krever nye tilnærmingsmåter; rundt hvordan vi skal håndtere ny teknologi og hvordan vi skal samarbeide på tvers av yrkesgruppene. Her spiller arkitekturutdanningen en svært vesentlig rolle. Det er jo lærerne som former og påvirker morgendagens arkitekter og arkitektur, poengterer Sundby.

Internasjonal bakgrunn

Mari Hvattum er utdannet arkitekt fra NTNU i Trondheim, og har spesialisert seg innen arkitekturens historie og teori  ved Cambridge University. Hun arbeider først og fremst med tenkningen innen moderne arkitektur og historiografi, og har undervist flere steder i Storbritannina og i Praha.

Konkurransens andrepremie ble delt mellom britiske Graeme Brooker og Eric Northey fra Manchester School of Architecture og Emre Altürk ved fakultetet for arkitektur på TU Delft i Nederland.

EAAE-prisens jury besto denne gang av belgiske juryformann Hilde Heynen, nederlandske Ole Bouman og Leen Van Duin, Paola Vigano fra Frankrike, Allen Cunningham fra Storbritannia. Konkurransen arrangeres annethvert år for å stimulere til nye pedagogiske initiativer. Samtidig er det en plattform for utveksling av kunnskap og samarbeid rundt utdanningsmessige temaer på tvers av landegrenser. Prisen ble første gang utdelt i 1991, og VELUX har vært fast sponsor siden 2001.