Stad skipstunnel blir et milliardløft

En kostnadsanalyse for den 1.800 meter lange Stad skipstunnel skal være klar i løpet av høsten.

Med «hurtigrutedimensjon» vil tunnelen trolig få en prislapp rundt 2 milliarder kroner.

Når tunnelen eventuelt står ferdig, vil den ha enorm betydning for sikkerheten langs denne delen av kysten. Stad er regnet som det kanskje mest værharde området langs hele norskekysten, med understrømmer, store bølgehøyder og en steil bergvegg mot Stadlandet.

Prosjektleder Øystein Linnestad i Kystverket opplyser til NTB at Stad skipstunnel med den opprinnelige tunneldimensjonen var beregnet å koste 1,14 milliarder 2005-kroner. Nå er dimensjonen kraftig utvidet, slik at også de største hurtigrutene kan passere gjennom tunnelen.

Blir dyrere
- Tverrsnittet er økt med 50-60 prosent. Det betyr en vesentlig økning i anleggskostnadene, men det betyr ikke nødvendigvis at kostnadene også øker 50-60 prosent, sier Linnestad.

En nytte/kostnadsanalyse samt en anbefaling skal være klar når utredningen oversendes fiskeri- og kystminister Hela Pedersen i løpet av denne høsten.
Utredningen skal være ferdig fra Kystdirektoratet 15. oktober. Deretter skal den ut på høring hos lokale myndigheter. Fiskeri- og kystdepartementet skal kvalitetssikre prosjektet før det tas videre til politisk behandling og eventuell finansiering.

Det har vært arbeidet med planer om en tunnel gjennom Stadlandet helt siden 1985.

Tunnelmøte
Onsdag var representanter for Kystdirektoratet, kommuner, rederier, båtforeninger, industri, reiselivsnæringen og andre samlet i Ålesund til et åpent møte om Stad skipstunnel.

Ifølge Linnestad kom det ikke innsigelser til en større dimensjon på tunnelen. Det legges nå til rette for en tunnel som skal ta skip opptil 16.000 bruttotonn. Dersom prosjektet gjennomføres, blir det den første skipstunnelen i verden.

- En del sikkerhetsmessige aspekter ble tatt opp, som forskyving og skade på last. Det kom også innspill fra turistnæringen og fra fritidsbåtorganisasjoner. Men dimensjonen var det ingen reaksjoner på.