Rekordsterkt i arbeidsmarkedet

Aldri før har Manpower registrert så sterke forventninger til sysselsettingsvekst på Østlandet.

Hver fjerde arbeidsgiver tror på flere ansatte i årets siste kvartal. Det bidrar til å gjøre norske arbeidsgivere til de suverent mest optimistiske i Europa.

Tallene fremkommer i Manpowers internasjonale arbeidsmarkedsundersøkelse, som offentliggjøres i dag. Mer enn 750 norske arbeidsgivere er intervjuet i undersøkelsen, som gjennomføres kvartalsvis blant 52.000 arbeidsgivere i 27 land.

Bygger seg opp til vinteren
- Vinteren gir ingen avkjøling i arbeidsmarkedet i regionen. Alle bransjer på Østlandet har behov for arbeidskraft, og vi har en stor pågang fra arbeidsgivere som har rekrutteringsbehov, sier regiondirektør Thomas Bye i Manpower.

På Østlandet utenom Oslo og Akershus sier 26 prosent av arbeidsgiverne at de forventer å bli flere ansatte i fjerde kvartal, mens bare 3 prosent anslår at de blir færre ansatte. Men selv om arbeidsledigheten er veldig lav, karakteriserer Bye likevel rekruttering som en overkommelig utfordring:

- Bak de rekordlave ledighetstallene skjuler det seg store muligheter for å mobilisere arbeidskraft. Blant annet satser vi nå sterkere på rekruttering av studenter og pensjonister, som til sammen kan bidra med titusener av årsverk - en arbeidskraftreserve landet har stor bruk for nå, sier Bye.

Rekorder i industri, finans og oljeutvinning
På landsbasis forventer samtlige bransjer utenom primærnæringene netto positiv sysselsettingsvekst i fjerde kvartal. Det er i industrien at forventningene er størst, og det rapporteres rekordsterke sesongjusterte tall innenfor finans og oljeutvinning.

- Norsk industri melder om kapasitetsproblemer og sterk ordreinngang. Nå ser vi effekten på etterspørselen etter arbeidskraft. Dette er sannsynligvis årsaken til at fire av ti industribedrifter forventer å øke bemanningen i årets siste kvartal, sier Bye.

Blant alle norske arbeidsgivere, offentlig sektor inkludert, sier 23 prosent at de planlegger å øke bemanningen i løpet av oktober, november og desember. 5 prosent sier at de planlegger å nedbemanne. Dette gir et nettotall på 18 prosent, som er det sterkeste tallet for fjerde kvartal som Manpower har målt siden undersøkelsen ble gjennomført for første gang i Norge i 2003.

Nordiske optimister - og søreuropeiske pessimister
Ingen andre steder i Europa finner man en større andel arbeidsgivere som planlegger å øke bemanningen i fjerde kvartal enn i Norge (netto 18 %). På andre plass finner vi Sverige (netto 14 %), mens Italia (netto -1 %) har de laveste forventningene til sysselsettingsvekst.