Sofies Hage

Sofies Hage

Sofies Hage

Sted: Oslo

Kontraktsum eks mva: 80 mill kroner

Prosjekttype: Boliger med 71 leiligheter

Bruttoareal: 5900 kvm

Byggherre: Karlstadgata Utbygging

Totalentreprenør: AF BYGG OSLO

Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter

Rådgivende ingeniører: Sanitær: Rambøll Norge - Brann: NBC - RIA: Brekke & Strand Akustikk - RIB og RIG: Dr. techn. Olav Olsen - RIV og VVS-entreprenør: VVS Senteret Norge - RIE: Valkyrien Elektroinstallasjon

Underentreprenører og leverandører: Trapper og balkonger prefab: Nor Element - Grunnarbeider: J.K. Entreprenør - Spunt og peling: Entreprenørservice - Stikning/oppmåling: Asker Oppmåling - Kran: E. D. Knutsen - El-kraft: Hafslund - Søppelanlegg: Envac - Heis: KONE - Plattendekker: Buskerud Betong - Stål: NÆSSET Mek. Verksted - EL entreprenør: Fortum - Tak og membran: Euro-Blikk & Tak - Kjerneboring: Betovent - Gulvsparkling: Gjøvik Gulvavretting - Rekkverk: Rekon - Forskaling: Peri - Veggelementer: Con-Form - Plattendekker: AB Färdig Betong

Nye boliger tilpasser seg den ærverdige bydelen Rodeløkka.

På en større rektangulær tomt på Rodeløkka er AF BYGG OSLO i disse dager i ferd med å avslutte arbeidene i første byggetrinn av Sofies hage. Det andre trinnet er godt i gang og innflytting skjer i løpet av andre halvdel av 2008. Denne delen av byen er mest kjent for en pittoresk trehusbebyggelse i Langgata og i Fjellgata. Men nedre del av Rodeløkka har også en annen type bebyggelse med større variasjoner av boligtyper, småindustri og håndverksvirksomhet.

Arkitekt Trine Helle hos Hille Melbye Arkitekter var på et tidligere tidspunkt engasjert i reguleringssaker for denne tomta av de forrige eierne. Hun ble med på prosjektet videre da Karlstadgata Utbygging ANS, der AF Skandinavia og OBOS har 50 prosent eierandel hver, overtok tomta fra Kraft Foods Norge.

Tomta har altså vært en del av industrivirksomheten til Freia, men har i de seneste årene hatt en miserabel status som parkeringsplass. Det finnes en forklaring på alt her i verden, også til at Teglverksgata 8 (Karlstadgata 11) ligger midt inne i Sofies Hage. Bygningen har en fredet fasade, er for tiden nokså usjarmerende, og ligger på toppen av alt frekt på tvers på tomtearealet og lavere i terrenget i gaten. Dette, mener arkitekten, har gitt spesielle utfordringer, men også en variert og spennende bebyggelse. Huset er solgt og det beroliger oss en smule at arkitekt Trine Helle også her er engasjert av de nye eierne til å utvikle dette til nye boliger. Selv om den nå virker malplassert er vi sikre på at en full rehabilitering vil bidra til å opprettholde inntrykket av en tiltalende variasjon i bygningsmassen.

- Jo, denne bygningen har vært veldig bestemmende for prosjektets utforming. I tillegg ønsket ikke Kraft Foods Norge at de nye boligene skulle ligge for nær den fredete Freiaparken som er nærmeste nabo, forklarer arkitekt Trine Helle.

Siltholdig leire i trinn 1 medførte opptil 20 meters peling til fjell. Bygget i trinn 2, som skal være ferdig i løpet av første halvdel av 2008, har alunskifer som måtte forsegles i grunnen. Det er brukt plasstøpte betongkonstruksjoner med plattendekker.

Fargevalget i Sofies Hage har vært riktig. Et sjelden godt eksempel på gjennomtenkte valører i forhold til eksisterende bygninger. Variasjoner i bygningsdimensjonene er typisk, men til en viss grad kan man si gule farger går igjen. Sofies Hage fikk en farge som inviterer til et harmonisk samliv med for eksempel bygningene i Københavngata. De franske balkongene har fått fronter på rekkverkene i opal, gult, hvitt og gjennomsiktig glass. Fasadene har ellers elementer av liggende og stående fibersementplater.


Flere prosjekter