Færre konkurser i august

183 norske foretak gikk konkurs i august, og det er 42 færre enn i august i fjor. Likevel er har det hittil i år vært flere konkurser enn på samme tid i 2006.

Økningen så langt i år er på seks prosent. Ved utgangen av august måned hadde 1848 norske foretak lagt inn årene, viser tall fra CreditInform.

- De siste månedene har vi sett en utflating i tallet på konkurser. Det er færre aksjeselskaper og ansvarlige selskaper som går konkurs, men flere enkeltpersonforetak, sier direktør Gabor Molnar i CreditInform.

I august var det en nedgang i konkurstallene i de fleste bransjer.

- Spesielt gledelig er det at bedrifter innen varehandel, hotell og restaurant og transportsektoren har langt færre konkurser. Dette er bransjer som sysselsetter mange, og med mange bedrifter over hele landet, sier Molnar.

Til tross for at de fleste fylkene viser en positiv utvikling i august, er det en økning i Buskerud, Finnmark, Troms, Oslo, og begge Agder-fylkene.

Hittil i 2007 har det markert flere konkurser innen blant annet it-sektoren, post og telekommunikasjon, jordbruk og skogbruk, og bygg- og anleggsbransjen.

Buskerud har den dårligste utviklingen blant fylkene i årets åtte første måneder, med 38 prosent flere konkurser. Like bak følger Oslo med en økning på 31 prosent og Akershus og Sogn og Fjordane med 30 prosent flere konkurser.

Hedmark, Vest-Agder og Oppland har størst nedgang i antall konkurser målt mot samme periode i fjor.

- Det er en økning for hovedstaden og Akershus, og det kan skyldes at denne regionen har hatt en stor andel av de rekordmange nytetableringene de siste årene, og dermed en naturlig justering i forhold til dette, sier Gabor Molnar.

Men CreditInform-direktøren mener at det også kan indikere at vi går litt mer turbulente tider i møte.

For selv om næringslivet går godt, er mye av forbruksveksten basert på lån og kreditter.

- Nå som renten øker, vil nok flere tenke seg om før de pusser opp boligen eller kjøper dyre varer for lånte penger. Dette kan føre til at forbruksveksten bremser opp, slik at vi i et litt lengre perspektiv kan få flere konkurser, sier Gabor Molnar.

Blant de fem største kommunene i Norge er det kun Stavanger og Bergen som har færre konkurser enn på samme tid i fjor.