Oppgang i tysk byggenæring?

Siden toppåret i 1995 har det forsvunnet mer enn 700 000 arbeidstakere fra tysk byggenæring. Nå er det tegn som tyder på at nedgangen er stanset.

 

Problemet nå er at gjennomsnittsalderen blant de ansatte i byggenæringen i Tyskland begynner å bli faretruende høy. Om få år er det mange som blir pensjonister. Det har omtrent ikke vært rekruttering de siste årene, og mye kapasitet er bygget ned også på andre områder. Det er ellers ikke så enkelt å hente folk fra andre land. I Polen er det nesten ikke kvalifiserte arbeidstakere igjen. Mange tror at de som nå jobber utenom Polen foretrekker å jobbe i helt andre land enn Tyskland.

Kokte over
Da det kokte som verst i Tyskland for vel ti år siden, var det en enorm aktivitet. Dette merket man ikke minst i Berlin - og spesielt da i gamle Øst-Berlin. Da kom det bedrifter fra hele verden - også fra Norge - for å gjøre seg rike. Men de fleste tapte store penger på dette eventyret. Det gjelder også de norske entreprenørene.

Det var en helt annen kultur enn det de var vant med. Språkproblemene var også til stede. I tysk forretningsliv kommer man ikke langt med dårlig skoletysk. Det var også andre kjøreregler. Den gang hadde man bl a noe som kaltes "Schlechtwettertage". Var det for kaldt eller var været for dårlig gikk de ansatte hjem. Den dagen var det fagforeningen som betalte lønn. Slikt kunne skje uten forsvarsel. Denne ordningen er det nå slutt på.

Mange norske entreprenører fikk også sjokk i møte med tyske arkitekter som bestemmer langt mer på en tysk byggeplass enn på en norsk. Og holdt man seg ikke inne med "prüfingenieur" fikk man ikke gjort så mye på byggeplass.

Tilbake på besøk
Nylig var utsendinger fra EBA Oslo - dvs entreprenører fra Østfold, Akershus og Oslo på studietur til Berlin. De fikk da sett på alle de prosjektene som ble bygget i de hektiske årene. Også vi i Byggeindustrien var med på turen. Vi har var også i Tyskland for ti år siden - og vi har fulgt utviklingen fra en rekke andre besøk. Det har vært en utrolig utvikling.

Den gang lå det kun et par hus på Potzdamer Platz. Nå er dette 250 måls store arealet bygget ut med 66 store bygg. Sony og Mercedes har stått sentralt i disse prosjektene. Men det er også bygget mye rundt om.

De norske entreprenørene hadde møte med representanter for den tyske entreprenørorganisasjonen - Hauptverband der Deutschen e.v. Det ble også tid til et byggeplassbesøk på en underjordisk metrostasjon som bygges like ved Brandenburger Tor på Pariser Platz. Hochtief som i dag er Tysklands største entreprenør, bygger denne stasjonen sammen med Max Bögl. Dette var et interessant besøk, spesielt for de entreprenørene som jobber med anlegg. Heler Berlin hviler på sand, og skal man arbeide i dette materialet er det behov for å fryse ned sanda før man kan grave ut for så å foreta en full utstøping. En interessant teknikk.

Vi kommer tilbake med en større reportasje fra turen i Byggeindustrien.