Murud-saken starter mandag

Tidligere eiendomssjef i Oslo, Frank Murud, risikerer ti års fengsel og et betydelig erstatningskrav når han mandag må svare for beskyldninger om bestikkelser og utroskap.

En bankremisse på 19 millioner kroner avslørte eiendomssjefen i Undervisningsbygg i Oslo. For at han ikke skulle framstå med altfor høy formue på ligningen tok han i desember 2005 ut det betydelige millionbeløpet fra bankkontoen sin. Da startet snøballen å rulle.

118 millioner
Den tidligere eiendomssjefen er tiltalt for å ha mottatt nærmere 6 millioner kroner i bestikkelser og for å ha underslått 90 millioner kroner fra Oslo kommune mens han jobbet der.

Både Oslo kommune og Muruds tidligere arbeidsgiver Neas AS har rettet krav på nærmere 118 millioner kroner mot Murud. Det er satt av tre uker når saken starter i Oslo tingrett mandag.

Forsvareren til Murud, advokat Anders Brosveet, sier at klienten har lagt alle kort på bordet. 51-åringen vil erkjenne straffskyld på de aller fleste punktene i tiltalen når saken starter.

Ingen kontroll
Den 5. desember i fjor konkluderte kommunerevisjonene med at det hersket fullstendig mangel på fakturakontroll og ingen rutiner for oppfølging av budsjettoverskridelser i det kommunale selskapet. Det skal ha dannet grunnlaget for at den 51 år gamle eiendomssjefen kunne tappe Undervisningsbygg for 90 millioner kroner på to år.

Det var til slutt en hvitvaskingsmelding fra Handelsbanken som førte til at eiendomssjefen ble avslørt. Ingen alarm hadde blitt utløst i kommunen selv om svært store summer urettmessig var blitt utbetalt.

Rapporten rettet og kraftig kritikk mot styret og den øvrige ledelsen for at de ikke undersøkte bekymringsmeldinger som kom fra forskjellig hold.

Enige om skyld
Det er ikke stor uenighet mellom påtalemyndigheten og forsvarersiden i saken. Statsadvokat Carl Fari er tilbakeholden med å gi noen karakteristikk av saken eller de tiltalte.

- Jeg vil være forsiktig med å forhåndsprosedere saken i mediene før vi er kommet i gang i retten, sier Fari.

Murud er tiltalt for økonomisk utroskap, underslag, heleri, bestikkelser, korrupsjon og momsunndragelse. Strafferammen på lovbruddene er inntil ti års fengsel, men rettspraksis vil tilsi at 51-åringen vil få en dom på omtrent sju års fengsel.

Vil be om strafferabatt
Ettersom Murud har tilstått alle forholdene han er tiltalt for, vil forsvareren også be om at han innvilges strafferabatt. Ifølge reglene kan en tiltalt regne med inntil en tredel reduksjon i straffen dersom han bidrar vesentlig til sakens oppklaring.

- Murud sølte ikke bort pengene, men investerte mesteparten i varige verdier. Det aller meste er tilbakeført etter at det nå er solgt, sier Anders Brosveet til NTB.

En stor enebolig i Holmenkollen, hytte på Hvaler i Fredrikstad og en betydelig aksjepost i selskapet Birdstep er solgt. Så langt er omtrent 80 millioner kroner blitt tilbakeført til de rette eierne.