Spår at britiske boligpriser vil stagnere

Boligprisene i Storbritannia fortsetter å stige, og nærmer seg nå i snitt 200.000 pund eller vel 2,3 millioner kroner.

 

Men økonomer spår at økende renter vil sette bom for videre prisstigning i løpet av høsten, melder BBC.

En gjennomsnittspris på 2,3 millioner høres kanskje ikke astronomisk høy ut etter norske forhold, men i Storbritannia ligger inntektsnivået et godt stykke under det norske. Og i de største britiske byene, spesielt i London, ligger boligprisene godt over landsgjennomsnittet.
- Maten blir stadig dyrere, og i første halvår i år fikk mange redusert sin realinntekt. Dette bidrar til at folk flest har mindre penger til å kjøpe bolig, sier sjeføkonom Martin Ellis i bankselskapet Halifax, som er Storbritannias største institusjon for boliglån.

- Prisene steg med 1,6 prosent mellom juni og august, sammenlignet med 4,5 prosent i første kvartal, påpeker Ellis ifølge den britiske rikskringkastingens nettsider. Han tror dette og renteøkningene til sammen vil føre til en stabilisering av boligprisene.

Boligprisnivået i Storbritannia har steget som følge av en sterk økonomi, stadig voksende sysselsetting og en viss boligmangel. Men de siste åtte månedene har etterspørselen etter boliger falt, blant annet fordi et økende rentenivå demper kjøpelysten.