Hytta stedet som gir overskudd

For mange er hytta blitt selve livet. Det er der man kan ta seg igjen - og det er der man kan få overskudd. Mange nordmenn tilbringer nå stadig mer tid på hytta som er blitt mer enn et andre hjem.

Nordmenn elsker sine hus og hytter - og de har alltid ett eller annet prosjekt på gang. I de siste årene har vi sett en utvikling hvor man har solgt sine store eneboliger i byen for så å flytte til en mindre blokkleilighet. Det gir større frihet mener mange som da heller bruker mer tid til reiser og til opphold på hytta.

Økt standard
Før var det slik at man skulle ha det nøkternt på hytta. Det skulle være utedo og peiskos. Peiskosen er fortsatt viktig, men utedoen er for lengst byttet ut med moderne bad og toalett. Ja, enkelte unner seg i dag større luksus på hytta enn hva man gjør i sin leilighet. Skjønt noen mener at utedoen kommer tilbake. Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener at hytta som ligger i ødemarken i fremtiden kanskje er en bedre investering enn en hytte i en "hytteby" på fjellet. Bakgrunnen for hans kommentar er at det nå er 70 000 byggeklare hyttetomter på fjellet - mange av dem ligger tett i tett. For vår del synes vi i alle fall at det er en befrielse å ha en hytte som ligger helt for seg selv i skogen med fantastisk utsikt over fjell og fjord.

Optimal lykke
Den optimale lykke for mange er å ha hytte både ved sjøen og på fjellet. Og ved sjøen skal man selvsagt ha naust, flytebrygge og båter. Før var det kun de aller rikeste menneskene som hadde råd til slikt, men i dag er det veldig mange som har arvet hytter - og som har alternative muligheter. Og det finnes dem som har råd til å investere i slike eiendommer. Det er mye penger blant folk - og det vises ikke minst i hyttemarkedet. I de siste fem - seks årene har det vært en vanvittig prisstigning på mange hytteeiendommer. I år selges det fritidseiendommer for mer enn ti milliarder kroner her i landet! Prisene er økt med 20 prosent det siste halvåret.

Mye nytt
Mange bygger også nytt. I år bygges det rundt regnet 6 000 nye hytter i følge sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret. I mange områder kunne man sikkert ha bygget langt mer, men mangelen på fagfolk stopper veksten. Dessverre er det også en del useriøse aktører i dette området, og mange hytteeiere har fått seg en negativ opplevelse. I stedet for å få en drømmehytta har man pådratt seg et problem det er vanskelig å bli kvitt etterpå. Men dette er ofte selvforskyldt. Skal man bygge hytte må man i utgangspunk tet velge en seriøs leverandør. Mange tror at man kan bygge billigere om man bruker useriøse aktører og gjerne svarte penger - men i det lange løp vil dette som oftest straffe seg.

Hyttefolket redder landsbygda
Men i tillegg til alle nye hytter, er det utrolig mange som bygger ut og som bygger om sine hytter. I mange utkantkommuner er det faktisk hytteeierne som er redningen for å holde sysselsettingen oppe. Det er dette som sikrer tjenestetilbud og nærbutikk. Hadde det ikke vært for hyttefolket hadde nok fraflyttingen fra mange kommuner ute i distriktene vært langt større. Tallene fra byggevarehandelen ute i disse områdene viser en voldsom vekst denne sommeren. Mange har nok tilbrakt ferien med hammer og spiker i hånden. Bare i den kommunen vi har hytte er det mer enn 1 000 hytteiere. De legger igjen del millioner kroner i kommunen i løpet av et år.

Mye krangel
Dessverre er det mye bråk i mange arveoppgjør nettopp knyttet til hytteeiendommer. De som husker barndommen på hytte med glede, kan etter slike oppgjør være helt sønderknust. Ofte fører slike oppgjør til at hytta går helt ut av familiens eie. I mange familier har dette ført til mye uvennskap. Dessverre er det mange søsken eller andre slektninger som ikke snakker med hverandre resten av livet på grunn av krangelen om hytta. Men av og til er kanskje det å selge den beste løsningen. Det at flere i familien kan eie en hytte sammen, er ofte roten til alt ond. Det går simpelthen ikke. Så for fredens skyld er det mange som finner ut at man skal selge i tide.

Uansett - det store flertall koser seg på hyttene sine hvor det stort sett er fred og fordragelighet. I mange familier er dette også stedet hvor generasjonene samles.

For mange er lykken å ha en hytte å reise til.