Slik blir nye Holmenkollen

Holmenkollbakken går fra å være gammel og tradisjonell til å bli ny og spektakulær. En sterk lysstråle opp mot himmelen er kronen på verket på «Nye Holmenkollen Fyr».

Lysstrålen vil forlenge tilløpets profil og kan sees på lang avstand. Julien de Smedt er arkitekten bak København-firmaet med samme navn som tirsdag vant arkitektkonkurransen om nye Holmenkollen.

- Lyset opp mot himmelen er en enkel måte å feire bakken som et landemerke. Og når hopperen kjører ned overrennet, vil utøveren bli fulgt av et lys som gjør at noen som ikke er i Kollen kan se hopperen, sier Julien de Smedt til NTB.

Rent design
- Designet er rent, og fokuserer på prestasjonene og følelsen av å hoppe på ski, samtidig som bakken feirer Oslo som by, fortalte den belgiske arkitekten.
«Gamle» Holmenkollen skal rives i mars neste år, og en ny utgave stå klar til prøve-VM i 2010. Året etter arrangeres VM på ski.

Flere Holmenkollen-søndager er blitt ødelagt av vind og tåke. Med ny vindskjerming håper man at risikoen for avlyste eller avbrutte renn skal synke drastisk.

- Vi har skjerming som følger hopperen gjennom hans ferd i luften, men vi må kalkulere hvor høyt dette skal gå, sier De Smedt.

Dyr moro
Men herligheten koster. Foreløpige tall for hele Holmenkoll-anlegget er på 581 millioner kroner. Ordfører Svenn Kristiansen (Frp) håper budsjettet holder.

- Vi får inderlig håpe det. Ett av kriteriene i konkurransen var å holde seg innenfor kostnadsrammene, sier Kristiansen til NTB.

Fortsatt kan byrådet velte planene om «Nye Holmenkollen Fyr». Men Anette Wiig Bryn, byråd for næring og kultur, tror ikke det vil skje.

- Byrådet skal ta en endelig avgjørelse og kan i teorien overstyre juryen. Men jeg tror ikke vi gjør det, sier Wiig Bryn (Frp).

Besøkende i den nye hoppbakken vil også få oppleve hvordan det er å stå på toppen av bakken. En åpen tilskuerterrasse vil være blant bakkens største attraksjoner.

- Det viktige for oss er at vi får en ny flott bakke som bevarer sikten fra Oslo og har utkikkstårnet fra toppen som bystyret gjerne vil ha, sier ordføreren.
Juryformann Gary Bates mener det utvalgte prosjektet er akkurat det juryen har vært på utkikk etter.

- Bakken gir skihoppingen tilbake til hopperne. Det er et utrolig spenstig prosjekt som også lett kan bearbeides med de funksjonelle krav som trengs for å hoppe der, sier Bates.

Nye tradisjoner
Prosjektet kalles «Extending traditions». Noe av det gamle beholdes, men mye blir nytt. En sammenhengende fagverkskonstruksjon i stål utgjør overrennet og to «armer» utgjør vindskjermingen og innrammingen av tribunen.

- Hva er tradisjon? Bakken er blitt ombygd mange ganger. Tradisjonen er sporten selv, og vi har jobbet for å feire det viktige i skihoppingen, sier De Smedt.

Også skipresident Sverre Seeberg gleder seg over den nye bakken.

- Jeg har vært opptatt av at de bygger en ny bakke som ikke er helt lik den gamle. Nå håper jeg det blir en bakke som kan stå i generasjoner framover, sier Seeberg til NTB.

Les mer om konkurransen her!