Ny teknologi frigjør 20 prosent av strømforbruket

Et strømforbruk som tilsvarer én million norske husstander kan spares inn dersom norske bygninger, industri og vannkraftverk tar i bruk ny teknologi som allerede eksisterer.

Fakta om energiøkonomisering

* Det internasjonale energibyrået IEA påviste i 2002 at bygninger sto for 40 prosent av verdens energiforbruk, og utgjorde i tillegg 21 prosent av energirelaterte CO2-utslipp.

* Energieffektivisering av Oslos bygningsmasse alene kan frigi 1,4 prosent av Norges samlede elektrisitetsforbruk.

* På landsbasis kan det spares 8,4 TWh gjennom energieffektivisering av bygningsmassen (husholdninger og tjenesteytende sektor).

* En teknologisk oppgradering av norske vannkraftverk kan gi en tilleggsproduksjon på 8-10 TWh. Vannkraftverkene produser om lag 120 TWh i år med normalt tilsig.

* Norsk industri hadde i 2006 et forbruk av elektrisk energi på 49 TWh. Bruk av elektriske motorer i industrien står alene for 60 prosent av denne energibruken. En innsparing på 30 prosent kan oppnås dersom industrien tar i bruk nye, energieffektive motorer.

(Kilde: Siemens og Bellona)

Det er konklusjonen i en rapport som Miljøstiftelsen Bellona og Siemens la fram mandag. Bellona og Siemens har arbeidet med rapporten i ett år.

Strømforbruket til én million norske husstander tilsvarer 20 prosent av Norges strømforbruk eller 21 TWh.

- Denne innsparingen kan oppnås med investeringer som er bedriftsøkonomiske lønnsomme, sa administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens da han sammen med Bellona-leder Frederic Hauge presenterte rapporten mandag.

- Politikerne forstår ikke
Frederic Hauge sier til NTB det nå er nødvendig å få politikerne til å forstå at det er svært mye de kan sørge for å få gjennomført lokalt:

- De må i løpet av neste valgperiode sørge for at alle kommunale bygninger tar i bruk den beste energiteknologien. Det er sløsing av ressurser og dårlig økonomiforvaltning av kommunene ikke å gjøre dette. Mange milliarder norske kroner kan spares på energiøkonomisering. Det er et politisk ansvar å ta tak i dette, og det er helt utrolig at ingenting blir gjort, sier Frederic Hauge.

- Vet hva som er mulig
Bellonas samarbeid med Siemens er ledd i miljøorganisasjonens etter hvert omfattende samarbeidsprogram med næringslivet.

- Samarbeidet er kommet i stand fordi Siemens vet hva som er teknologisk mulig og hva som skal til for å oppnå energiøkonomisering, forklarer Frederic Hauge.
Han poengterer at energieffektivisering ikke bare handler om å spare energi, men også om å spare miljøet.

- Energieffektivisering er ett av tre våpen vi har til rådighet for å innfri klimaforpliktelsene. De to andre våpnene er fornybar energi og CO2-håndtering, sier Bellona-lederen.

Potensialet
Produksjonen av norsk vannkraft kan økes med 8-10 TWh gjennom opprustning og bruk av ny teknologi, blant annet utskiftning av turbiner og generatorer, mener Bellona og Siemens.

Den samlede strømproduksjonen i Norge var i 2005 på 138,1 TWh. Vannkraft sto for 98,8 prosent av denne produksjonen.

Bygningsmassen i Norge kan spare 8,4 TWh og industrien 2,6 TWh, ifølge rapporten.

- Økte avgifter og endret livsstil er ikke eneste måten å redde miljøet. Denne rapporten viser at teknologien kan gjøre jobben for oss. Vi trenger ikke å vente på utvikling av ny teknologi, men vi kan frigjøre store mengder energi ved å benytte teknologi som allerede finnes på markedet, sier administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens AS.