Slakter ordførernes virkelighetsoppfatning

Til tross for at mange offentlige bygg stenger funksjonshemmede ute, er fire av fem ordførere fornøyd med fremkommeligheten i egen kommune. Ordførerne har en totalt feil virkelighetsoppfatning, mener Handikapforbundet.

 

Ordførerne mener at offentlige bygg og uteområder er utformet slik at funksjonshemmede lett eller ganske lett kan ta seg fram i deres egen kommune, viser en fersk undersøkelse fra Synovate MMI.

Samtidig viser en landsomfattende kartlegging Norges Handikapforbund har gjort av 143 offentlige bygg nå i sommer, at 66 prosent av bygningene stenger funksjonshemmede ute. I MMIs undersøkelse svarer ingen av ordførerne at offentlige bygg og uteområder har meget dårlig tilgjengelighet for funksjonshemmede.

Overser
- Dette vitner om en totalt feil virkelighetsoppfatning. I Norge bor omtrent 770.000 personer med funksjonsnedsettelser. Lokalpolitikerne tillater seg å overse at politikken de fører sterkt begrenser muligheten som denne store delen av befolkningen har til å delta innen utdanning, arbeidsliv, sosiale aktiviteter og andre viktige samfunnsområder, sier forbundsleder Eilin Reinaas i Norges Handikapforbund.

Norges Handikapforbund undersøkte alt fra rådhus, bibliotek og administrasjonsbygg til ungdomsklubber, kinoer, skoler, svømmehaller og lensmannskontorer. I 13 prosent av bygningene hadde funksjonshemmede «tilnærmet ok» tilgang, mens 20 prosent fikk helt godkjent.

- Småkommuner verst
Det er ordførere i mindre kommuner som kvier seg mest for å utbedre tilgjengelighetsmangler i allerede oppførte bygninger, viser MMI-undersøkelsen. 41 prosent av ordførerne i kommuner med mindre enn 5.000 innbyggere sier de vil kreve utbedring i etterkant når loven er brutt. I kommuner med over 20.000 innbyggere svarer 71 prosent av ordførerne at de vil gjøre det samme.

- Kanskje er det i de mindre kommunene redselen er størst for å komme på kant med utbyggere som skaffer kjærkomne inntekter. Likevel kan ikke dette være noen unnskyldning for å akseptere løsninger som diskriminerer og stenger folk ute fra muligheten til å delta, sier Reinaas.

Hun krever nå at lokale politikere tar utfordringene på alvor og fører en politikk som inkluderer funksjonshemmede i samfunnet.