Grasrotopprør mot «monstermaster»

Grasrotopprøret mot de foreslåtte kraftlinjene på Vest- og Sørlandet brer seg og presser fram krav om nye retningslinjer for kraftutbygging.

Mandag kastet Den Norske Turistforening med sine 210.000 medlemmer og NHO Reiseliv seg for fullt inn i kampanjen for å få stanset de foreslåtte «monstermastene» i fjell- og fjordlandskapene på Vest- og Sørlandet.

- Vi har merket et voldsomt trykk nedenfra i vår organisasjon for å ta fatt i denne saken, sier DNTs generalsekretær Kristin Krohn Devold.

Med manipulerte bilder av ødelagt natur gikk DNT-lederen, ordførere og naturvernere til frontalangrep på Statnetts planer om å bygge nærmere 500 kilometer kraftlinjer nær Geiranger, i Hardangerfjorden og Sunnmørsalpene.
- Det norske fjordlandskapet er den viktigste merkevaren vi har, og inngrep her vil berøre mange generasjoner etter oss, sier Krohn Devold.

- Ofrer norsk natur
Ordførerne fra tre av de berørte kommunene kunne på en konferanse i Oslo mandag melde om tverrpolitisk motstand i hjembygdene mot byggeplanene.

- Det er et grasrotopprør på hele Vestlandet, og det er i ferd med å bre seg utover landet, tror ordfører Hans Olav Myklebust (Frp) i Ørsta kommune.

Han mener det vil være en skandale dersom de planlagte kraftlinjene blir bygd med luftledninger i stedet for jord- og sjøkabler, slik aksjonistene krever.

- De vil ofre norsk natur til fordel for kortsiktig statlig storkapital, tordner han.
Ordfører Astrid Farestveit Selsvold (Ap) i Kvam kommune er ikke mindre fornøyd med det hun frykter kan bli «en energimotorvei tvers gjennom verdens beste turistmål».

- Alle kommuner og partier i Hardanger er sterkt imot disse planene, sier hun.

Krever endring
Kampen mot de såkalte «monstermastene» i norske vestlandsfjorder har også vekket ny debatt om hvilke retningslinjer som skal gjelde for bygging av kraftlinjer her til lands. I dagens retningslinjer heter det at «bare i helt spesielle unntakstilfeller, med svært sterke miljøhensyn, bør kabling vurderes».

Årsaken er at det er atskillig mer kostbart å legge jord- og sjøkabler enn å strekke luftledninger. Statnett hevder det er åtte til ti ganger så dyrt å legge jordkabler og fem ganger så dyrt å legge sjøkabler.

Kritikerne krever likevel kabling fordi det er et mindre naturinngrep, og mener dessuten at Statnetts regnestykke er galt.

- De regner ikke med bortfall av turistnæringen og verdien av naturopplevelser, sier Krohn Devold.

Regjeringspartiene Ap og SV, samt hele opposisjonen, sa på DNTs konferanse i Oslo mandag klart ja til en ny gjennomgang av Statnetts retningslinjer. Bare olje- og energiminister Odd Roger Enoksens (Sp) partifelle Dagfinn Sundsbø fra Senterpartiet var nølende.