Vurderer rutinene etter skyting mot kommuneansatt

Stange kommune er oppbrakt over at en av deres ansatte ble skutt og skadd under en tvangsutkastelsessak onsdag. Nå skal rutinene for denne type oppdrag gjennomgås.

En 48 år gammel Stange-mann avfyrte hagleskudd mot den kommuneansatte da han kom for å iverksette en tvangsutkastelse fra et småbruk i Hedmark torsdag formiddag. Den 39 år gamle kommuneansatte ble truffet i hodet, ryggen, leggen og overarmen og fikk lettere skader. Tilstanden hans er stabil, opplyser Sykehuset Innlandet i Hamar til NTB. Kommunens ledelse er opprørt over skytingen.

- Det er grunn til å bli oppbrakt over at offentlige tjenestemenn blir beskutt i tjeneste, sier fungerende rådmann i Stange kommune, Jørn Haugen, til NTB.
Kommunen vil nå vurdere sine rutiner i forbindelse med utkastelsessaker.

- Vi må jo prøve å ta lærdom av dette, og se hvilke rutiner vi skal ha i fortsettelsen i slike saker. Det ville jo nesten være uforsvarlig å ikke gjøre det etter en slik hendelse, sier Haugen.

Skattekrav
Bakgrunnen for tvangsutkastelsen er at 48-åringen som bodde på småbruket ikke har betalt skatten han skylder kommunen. Rådmannen hadde torsdag ettermiddag ikke oversikt over hvilke forsiktighetsregler kommunen har i slike saker. Men kommunen skal ikke ha hatt noen konflikt med 48-åringen tidligere.

- Så langt jeg kjenner det, så har vedkommende hos oss som har vært i kontakt med ham tidligere sagt at disse samtalene har forløpt ganske rolig og behersket. Det var ikke noen grunn til at vi skulle oppleve dette, sier Haugen.

- Vi følger opp vår ansatt, og har besøkt ham på sykehuset. Han er etter forholdene i fin form. Vi er glade for at det ikke gikk verre, sier Haugen.

Totalskadd
- Etter at mannen avfyrte skuddene, gikk han inn i våningshuset. Like etterpå sto både det og låven i brann, sier politiadvokat Helge Eidsvaag i Hedmark politidistrikt til NTB.

Begge husene er totalskadd i brannen, for brannvesenet våget ikke å nærme seg stedet for å slukke på grunn av skytingen.

- Politi, ambulanse, brannvesen og helikopter kom til stedet. Det var en omfattende aksjon, sier Eidsvaag.

Avhøres av politiet
Politiet fikk etter hvert pågrepet 48-åringen uten dramatikk. Han sitter torsdag ettermiddag i avhør hos politiet.

- Det er ikke utarbeidet noen formell siktelse ennå. Vi vil avvente det til vi får avhørt ham. Men det vil ikke bli vurdert før i morgen, sier Eidsvaag til NTB vd 17-tiden torsdag.

Den pågrepne ble før avhøret framstilt for lege for blant annet å ta DNA-prøve og finne ut om han var påvirket.

Samtidig er teknikere fra Kripos koblet inn i saken.

- Vi anser jo denne saken som så alvorlig at vi vil sikre spor, sier Eidsvaag.
Det er ikke kjent for politiadvokaten om mannen er kjent for politiet fra før. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 11.29. Området er avsperret.