Første kjempeeik blinket til Nye Osebergskipet

Vestfold ligger an til å slå Østfold i første etappe av fredelig kappestrid om å bygge en autentisk vikingskipskopi. Nå er den første eika blinket ut til Nye Osebergskipet – en kjempe på mer enn 250 år.

 

Går det som planlagt, vil vikingene i Tønsberg sjøsette Nye Osebergskipet høsten 2011, fem år før Nye Tuneskipet går av stabelen.

- Min visjon er å kunne møtes midtfjords med hver vår autentiske fullskalakopi av de to vakre skipene. Vi er veldig glad for «konkurransen» fra Østfold, og er åpne for samarbeid og erfaringsutvikling underveis, sier båtbygger og ildsjel, Geir Røvik i Stiftelsen Nytt Osebergskip (SNOS), til NTB.

Vikingflåte
Han skulle også gjerne se flåten til havs utvidet med eksisterende kopi av Gokstadskipet og en gjenoppbygget versjon av det nyeste skipsfunnet, Klåstadskipet, lokalt betegnet som «det fjerde vikingskipet», nå tidfestet til 995. Handelsskipet sank med last utenfor Larvik og ble utgravd tidlig i 1970-årene. Halve skipet er bevart og ligger nå i Vestfold fylkesmuseum.

Tidligere i år ble det kjent at Tuneskipet skal kopieres ned til minste detalj etter nye tegninger utført av arkeolog og vikingtidsekspert Knut Paasche. I forrige uke kunne NTB fortelle at ny forskning viser at Osebergskipet var bredere i forskipet og dermed trolig bedre i sjøen enn versjonen i Vikingskipshuset på Bygdøy. Sannsynligvis bygd for havgående fart.

Felling i høst
Geir Røvik sier at alt ligger an til at byggingen, som vil følge de nye skipstegningene, kommer i gang til våren, midt i Tønsberg sentrum. Allerede i høst blir den første giganteika felt til det unike Oseberg-prosjektet, som også vil omfatte et Oseberg-senter.

Eika måler godt og vel en meter i diameter i mannshøyde, og egner seg for bordganger til skipet, som opprinnelig ble hauglagt på 800-tallet. Høyt der oppe i krona sprer grove grener seg ut og er som skapt for krokemner til spant og andre elementer som krever krumme former.

Det ærverdige treet er antakelig godt over 250 år gammel, og står «et sted i Horten-distriktet». Eieren vil foreløpig være anonym for å få husfred fra naboer, men sier til NTB at det er en donasjon til støtte for det spennende kulturhistoriske vikingprosjektet.

100 kubikk
Ifølge den erfarne båtbyggeren kreves rundt 100 kubikkmeter eik til byggingen. Mellom 22 og 30 grove stokker, avhengig av form og dimensjon. Minimumstykkelsen må være 80 cm i diameter. Det meste vil bli felt lokalt, men noe må også hentes utenlands.

- For at vi skal kunne kløyve stokkene med trekiler, slik vikingene gjorde, må de være ferske. Fellingen kommer derfor til å foregå etter behov under hele byggeperioden, tre år og fire somrer, sier Røvik, som gjerne hører fra flere som har egnede eikeemner å avse til formålet.

Samarbeidsmagnet
- Dette er ikke et enmannsshow, men et samarbeidsprosjekt mellom mange private og offentlige instanser, understreker Røvik. 47-åringen driver sitt eget båtbyggeri på Nøtterøy. Trebåtbygger har han vært siden han var 19 år.
Prosjektet er blant annet basert på mange års forskning ved Vikingskipshuset på Bygdøy, gjennomført av skipsarkeolog Knut Paasche, nå avdelingsleder ved Norsk institutt for kulturminneundersøkelser (NIKU) i Oslo.
- Men vi trekker også store veksler på erfaring og aktiv hjelp fra det danske Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Blant andre har Vibeke Bischoff vært helt uvurderlig hjelp, sier Røvik.

Byggingen av en arkeologisk korrekt fullskalakopi av Osebergskipet vil foregå utenfor Oseberg kulturhus i Tønsberg, og blir et prosjekt for forskning og formidling. Ingen er i tvil om at det også vil bli en veritabel turistmagnet.

Ikke Disneyland
- Dette skal bli en spydspiss for forskning og levende formidling av tradisjoner innen skipsbygging og skipsfart i vikingtid. Det skal bli et kompetansesenter for fremtidige rekonstruksjoner i inn- og utland, sier Røvik, fritt sitert etter stiftelsen SNOS' visjoner.

- Autentisk og ekte. Ikke noe Disneyland, understreker trebåtspesialisten.
Selve båtprosjektet er kostnadsberegnet til et sted mellom 8 og 12 millioner kroner. I tillegg kommer 10 millioner til det planlagte Osebergsenteret, sentralt plassert ved sjøen i eller nær Tønsbergs bykjerne. Finansieringen nærmer seg mål, med entusiastisk lokal støtte.

Et synlig bevis er kunstneren Jarle Rosseland, riktignok fra Bygdøy, men også han fascinert av vikingtid, som har lagd et litografi til faddere av prosjektet. 150 eksemplarer skal selges til 12.000 kroner. Han tar bare for materialkostnader.
- Men vi etterlyser en tung og seriøs investor, som i så fall får sitt navn knyttet til prosjektet, er Geir Røviks foreløpig siste publikumsfrieri gjennom NTB.