Tilbyr gratis strøm til Norden

Norske kraftprodusenter startet fredag å tilby elektrisk kraft gratis. I løpet av dagen oppnådde de likevel 1,9 øre kWh som er laveste pris på 10 år.

 

- Det er ikke noe de gjør av godhet. De har ikke noe valg. Alternativet er å sende vannet rett i havet, sier rådgiver Nils Spjeldnæs i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Han sier kraftprodusentene har ansvar for skader eller ulemper for allmenne og private interesser i vassdragene de har regulert.
- Slik situasjonen er i øyeblikket og med de værprognosene vi har fått, er faren for skadeflom til stede i hele Sør-Norge, sier Spjeldnæs.'

Markedet og værgudene
Han mener saken også har positive sider i tillegg til den lave strømprisen.
- Ved å tilføre markedet så mye ren energi kan det jo tenkes at våre naboland kan stenge et kullkraftverk for en tid, og dermed bidra til reduserte utslipp, sier Spjeldnæs.

Han vil ikke innlate seg på noen spådommer om strømprisene i det nordiske markedet utover høsten, men bekrefter at de vil avhenge av to faktorer: værgudene og markedet.
Spjeldnæs sier det var akkurat like mye vann i magasinene sommeren 2002 da vi den påfølgende vinteren fikk skyhøye strømpriser og noe nær en akutt kraftkrise.

Gjentar seg neppe
På spørsmål om dette vil gjenta seg avslår Spjeldnæs å gi noen kommentar. Han bekrefter at det rent faktisk er den samme situasjonen nå som den gang. Det som mest sannsynlig vil bli annerledes er nedbørsmengdene utover høsten.
- Da kraftprodusentene i 2002 gjorde sine vurderinger var det neppe noen som forutså så store avvik fra normale nedbørsforhold som vi opplevde den gang, mener Spjeldnæs.

Han sier produsentene kan kontrollere tilbudssiden i markedet, men etterspørselen er det verre med. Og etterspørselen er også avhengig av de samme værgudene.

Mens regnværet bare samles opp i norske magasiner kan en kuldebølge ramme store deler av Skandinavia og Europa samtidig. Det er slike omstendigheter som gjør at ingen våger å spå noe om energiprisene.

- Markedet fungerer
Spjeldnæs mener som stadig flere gjør, at markedet fungerer godt og sikrer at vi i Norden får en optimal utnyttelse av energiproduksjonen.
I Norge påvirkes både tilbud og etterspørsel av været. Den totale produksjon i Norge er væravhengig, i Finland og Sverige er bare en del av produksjonen avhengig av nedbør mens det meste av dansk produksjon ikke berøres av været i det hele tatt.

Slike forhold gjør at dette markedet er vanskeligere å spå om enn nær sagt alle andre markeder.

- Men utgangspunktet på sensommeren i år kommer i hvert fall til å være det best tenkelige på tilbudssiden, sier Spjeldnæs.

Fakta om norsk strømproduksjon
* Fulle magasiner i Norge betyr at vi har et energilager på 86 milliarder kilowattimer eller 86 TWh.
* Norge produserer rundt 120 TWh i et normalår. I rekordåret 2000 ble det produsert 150 TWh.
* 1 TWh er tilstrekkelig til å dekke behovet i 50.000 norske husstander.
* Kraftkrevende norsk industri bruker rundt 35 TWh hvert år.
* Laveste årsproduksjon i Norge etter år 2000 er rundt 90 TWh. Med et forbruk på 120 TWh ville dette betydd rasjonering av strøm dersom vi ikke hadde hatt et nordisk kraftmarked.