Sunt bondevett å investere i moderne varmepumpeteknologi

Bondens hus er omgitt av skog, og han kan hugge så mye gratis ved han bare orker. Likevel viste utregningene at det ble mer lønnsomt å investere i en moderne varmepumpe enn å fyre med ved.

Familien er meget fornøyd med løsningen som sørger for jevn, god temperatur og et system som passer seg selv, og med driftskostnader som knapt merkes på strømregningen. Varmepumpeteknologien er så effektiv at for hver krone du bruker på strøm for du fem ganger så mye energi tilbake, heter det i en pressemelding.

Gammelt og trekkfullt
Huset er fra 1880, og har vært i slekta siden 1905. Det ble noe mangelfullt pusset opp på 1970-tallet, og da bonden Lars Lunde i Våler var guttunge husker han godt hvordan vinterkulden satte sine spor. Hvordan mor ikke kunne vaske trappegangen opp til andre etasje siden vannet frøs til is og hvordan samtlige vedovner durte døgnet rundt for å holde lunk i de rommene de valgte å holde varme. Mange rom ble vinterstengt for å redusere vedforbruket. Nå er situasjonen en helt annen - og både kona Maria Nilssen og barna Adrian og Kim gleder seg over varme gulv både sommer og vinter, nok varmtvann og strømregninger som aldri har vært lavere takket være moderne varmepumpeteknologi.

"Gratis" varme
- Jeg synes det er helt fantastisk at vi kan hente varme fra fjellet. Det er boret 140 meter ned i grunnen, Denne varmen utnytter vi gjennom en varmepumpe som sørger for at vi får både varmt tappevann og vannbåren varme i gulvene. To radiatorer med viftekonvektorer er også koblet til, slik at vi selv når det er 25 minusgrader ute ikke behøver fryse, forteller Maria.
Som bonde er Lars nødt til å tenke økonomi i alle ledd. Det er en tøff jobb å drive med melkekyr. I tillegg driver han skogsdrift, og kona jobber på en dyreklinikk for å få endene til å møtes. Det gjelder å holde driftskostnadene både på gården og i hjemme så lave så mulig, og med et stort gammelt hus er det av vesentlig betydning at ikke energiregningen stikker av med hele overskuddet. Det er også andre regninger som skal betales.

Topp moderne
- Vi hadde opprinnelig planlagt å bygge et eget fyrrom og bruke ved, men det viste seg at det var så mange krav som måtte oppfylles. Vi måtte blant annet ha en egen pipe, og kostnadene til dette viste seg å bli høyere enn ved å investere i varmepumpeanlegget. Installatøren vår, Morten Bro fra VarmeX, har vært meget behjelpelig, og har gjort en fin jobb både med selve montering og innregulering, slik at vi får maksimal effekt ut av anlegget. Ikke nok med at de får nok varme når det er kjølig ute. Når det slår til med skikkelig sommervarme får familien gratis kjøling. Dermed er komforten sikres så vel sommer som vinter.

Komfort og helse
Leverandøren, Klima og Varmeteknikk i Moss, har også stilt ressurser til rådighet slik at vi har fått det mest moderne av romtermostater og automatiske styringsmuligheter. Da anlegget var på plass var det bare å trykke på en knapp - siden har det bare gått av seg selv. Resultatet er et bedre inneklima, sparte penger og på sikt tror jeg også både vi selv og barna vil oppleve redusere helseplager, forteller den aktive bondefamilien som konverterte fra vedfyring til moderne varmepumpeteknologi.

Faktainformasjon om gode varmepumpeløsninger finner du på hjemmesiden www.kvt.no, som er med i NOVAP - bransjeorganisasjonen for norske varmepumpeleverandører.

Varmepumper reduserer klimatrusselen
- Varmepumper har et meget stort potensiale fremover, og har ingen negative elementer knyttet til seg. Mens vindkraft har vist seg å møte tildels store lokale protester, det samme gjelder videre utbygging av vannkraft - sørger varmepumper for en besparelse tilsvarende 10 Altakraftverk. Disse gode resultatene er allerede oppnådd mens bare 12 prosent av norske boliger har installert varmepumper. Tilsvarende tall for Sverige er 30 prosent. - Tiden med billig norsk strøm er definitivt over. Panelovnens epoke er over, i fremtiden vil alternative energikilder, enøk og varmepumper dominere og være med på å redde oss fra klimatrusselen, sier Ola Borten Moe, barnebarn av den legendariske statsministeren Per Borten, i en kommentar.

Han er medlem i Stortingets energi- og miljøkomité og energipolitisk talsmann for Senterpartiet. Han har dermed sterk påvirkningskraft overfor Regjeringen og arbeider aktivt for å påvirke positivt i forhold til klimatrusselen som nå henger som en mørk sky over hele planeten.