Risikerer å miste godkjenning

Uniteam, som leverte brakkene til den sammenraste Tonsenjordet og Refstad barnehage i Oslo, risikerer å miste sin sentrale godkjenning.

Statens bygningstekniske etat (BE) varslet tirsdag Uniteam om at etaten vurderer å trekke tilbake den sentrale godkjenningen selskapet har. Denne fungerer som et sertifikat for entreprenøren, og uten dette må Uniteam gjennom en godkjenningsprosess for hver enkelt konstruksjon de vil sette opp.

- Vi har sendt varsel om at Uniteam har frist til 8. august til å kommentere det som har kommet fram i undersøkelsene av brakkebarnehagen som raste ned i Oslo, i tillegg til en del andre tilsvarende brakker som er undersøkt, sier assisterende direktør i BE, Gustav Pillgrim Larsen, til NTB.

Kan gjelde flere
Uniteam mener konstruksjonen som ble brukt i den sammenraste barnehagen er vanlig byggeskikk, og at problemene med fundamentet kan dermed gjelde flere av de over 1.000 brakkebyggene i Norge.

Uniteam sendte mandag sitt svarbrev til BE, og hevder at de kan dokumentere at fundamenteringssvikten ikke er et spesifikt Uniteam-problem. Basert på egne undersøkelser etter at Oslo-barnehagen kollapset i juni i år hevder de at konstruksjonen er brukt i mange brakker i Norge.

- Jeg vil anslå at det finnes godt over 1.000 brakker i Norge, og mange av disse har samme type spinkelt trefundament, sier daglig leder Lasse Heimdal i Uniteam til NTB.

Årsaken til at brakkebarnehagen kollapset, er fortsatt ikke kjent. Det er blant annet politiet som skal undersøke dette.

Vurderer Uniteam
BE vil «ganske raskt» behandle Uniteam-saken.
- Jeg har lest svaret fra dem, og det ser ut som en grei framstilling. De har påpekt en del som er interessant, sier rådgiver Magne Salveson i etaten til NTB.
Ifølge ham vil Uniteams påstand om at dette gjelder hele bransjen også være aktuell i Bes gjennomgang av saken.

- Nå er det altfor tidlig å si om dette er et større problem, men vi vil ta det med i vår vurdering av hele saksforholdet, sier Salveson.

Ut ifra Uniteams redegjørelse samt egne og andres undersøkelser vil etaten enten henlegge saken, gi en advarsel eller trekke tilbake den sentrale godkjenningen av selskapet. BE har tidligere gitt Uniteam et varsel om at det vil få meget alvorlige følger om de avdekker alvorlige eller gjentatte overtredelser av plan- og bygningsloven.

- Bør undersøke
Heimdal understreker at det ut ifra ulykkesfrekvensen knyttet til slike bygg ikke er grunn til å være engstelig i alle brakker, men at det likevel er riktig og viktig å undersøke dem - et arbeid som allerede er i gang lokalt etter henstilling fra statsråd Åslaug Haga (Sp).- Jeg vil ikke betegne dette som et generelt problem ved midlertidige bygg, men det er likevel viktig at brakkene sjekkes. Mye settes opp på bakgrunn av hvordan andre entreprenører har gjort det tidligere, sier han.
Heimdal understreker også at de er kritiske til innføring av full byggesaksbehandling ved oppsetting av midlertidige bygg.

- Vi frykter det heller vil medføre at bygg settes opp ulovlig eller uregistrert fordi tidspress i bransjen gjør det umulig å vente, sier han.
I tillegg til å undersøke omfanget av problemet har Uniteam satt i gang ulike tiltak internt. De har skiftet ut personell og eksterne leverandører, samt bestilt ekstern revisjon av selskapet, skriver de i brevet.